Trein en station toegankelijker voor gehandicapte
Treinen en stations zijn vorig jaar toegankelijker geworden voor gehandicapten. Dat concludeert staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) vrijdag in een Kamerbrief uit de getroffen maatregelen.
Sinds vorig jaar is het voor gehandicapten 24 uur per dag mogelijk om hulp aan te vragen voor het in- en uitstappen in treinen. Ook voor doven en slechthorenden is is het treinreizen nu makkelijk gemaakt omdat er nu reisonformatie-schermen in de coupe's van ongeveer 300 intercitystellen zijn aangebracht. Deze tonen de aankomende stations, maar ook de actuele vertrektijden van de tussengelegen grotere stations worden ook getoond.
Zo zijn er in de vernieuwde dubbeldekkertreinstellen bij de revisie nieuwe toiletten geplaatst die voor rolstoelen geschikt zijn, en voor blinden aan kunnen geven of de toilet bezet is door op een knop te drukken. Ook de toegang tot de trein is verbeterd doordat de drukknoppen voor het openen van de deur nu beter zichtbaar zijn geworden. Ook geluidssignalen bij het openen en sluiten van de deur zijn pieptonen te horen.
Niet alleen de treinen zijn aangepast, maar ook de stations. Zo worden er op de stations steeds meer hellingbanen aangebracht, en zijn liften voorzien van een gesproken tekst die aangeeft aan welke kant je uit moet stappen, en waar de perrons zijn. Ook de trappen zijn voorzien van plaatjes met braille-schriften waarop is te voelen naar wel perron de trap leidt. De trappen zijn ook verzoon van een dubbelle geleidingsbuis waarmee kinderen de leuning ook kunnen gebruiken.
De doelstelling is dat Prorail in 2020 alle 218 stations hebben aangepast voor reizigers met een mobiliteitsbeperking. Inmiddels is dat met de helft gebeurd. In 2030 moet iedereen, ongeacht zijn handicaps, zelfstandig kunnen reizen. Ook de treinen moeten hiervoor zijn aangepast.
Voor het hele project is 644 miljoen euro gereserveerd.
Bron: Nieuws.nl