Veolia naar rechter vanwege vergoeding NS-kaartautomaat

Het vervoersbedrijf Veolia krijgt al sinds 2009 geen vergoeding meer van de provincie Limburg voor de NS-Kaartautomaten. Veolia heeft naar eigen zeggen recht op een vergoeding van 1,5 miljoen. Nu de provincie die weigert te betalen, stapt de vervoerder naar de rechter. Ook met NS wordt er door de  vervoerder een stevige discussie gevoerd.  Dat meldt de vervoerder woensdag.

Het meningsverschil draait om stations waar alleen Veolia treinen stoppen. Voor deze stations moet Veolia jaarlijks per kaartautomaat 23.000 euro aan NS betalen. Ter compensatie van deze hoge vergoeding - dat volgens NS de kostprijs is - krijgt Veolia een vergoeding van de provincie Limburg. De provincie is echter sinds 1 januari 2009 gestopt met deze compensatie, terwijl Veolia contractueel er wel recht op denkt te hebben.

Verplichtingen
Volgens Veolia was het bedrijf tot 7 juli 2011 verplicht om NS-kaartautomaten te plaatsen. Omdat de OV-chipkaart op deze datum in Limburg volledig is ingevoerd hoeft de Provincie Limburg deze vergoeding na deze datum niet meer te betalen. De provincie heeft dat bevestigd en vanaf die datum Veolia ontslagen van haar verplichting de NS-kaartautomaten op de stations in Limburg te laten staan.

De Provincie geeft als verweer aan dat zij op haar beurt sinds 1 januari 2009 geen vergoeding meer heeft verkregen van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (voorheen Ministerie van Verkeer en Waterstaat). "Wij kunnen die vergoeding daardoor niet betalen" zegt een woordvoerder.

Contract NS
Veolia voert ook een discussie met NS. Volgens Veolia vraagt NS buitensporige, niet marktconforme, bedragen voor de kaartautomaten. "De NS kunnen deze hoge kosten berekenen door hun dominante marktpositie en de andere vervoerders hebben geen positie om te onderhandelen omdat er geen alternatief is" stelt het bedrijf. Volgens de vervoerder is het contract met NS per 7 juli opgezegd, maar weigert NS die opzegging te accepteren. Volgens het contract moet namelijk ook NS akkoord gaan met de opzegging.

Rechtbank
Veolia heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu gevraagd om als marktmeester te fungeren en in het conflict tussen Veolia en de NS te bemiddelen, maar zij verwijzen partijen naar de rechtbank.

Bron: Treinreiziger