Opknippen giftrein begonnen

Het opknippen van de goederentrein met giftige stoffen die begin mei bij het Belgische plaatsje Wetteren ontspoorde en ontplofte, is afgelopen vrijdag begonnen. Volgens een woordvoerder van de Belgische spoorwegbeheerder Infrabel verlopen de werkzaamheden voorspoedig.

De trein telde zeven wagons. Deze worden één voor één in stukken geknipt om daarna weggesleept te worden. Dit zal in speciale vloeistofdichte containers gebeuren. De onderstellen van 22 meter lang blijven intact.

Giftige stoffen
De eerste vijf wagons van de ramptrein bevatten de giftige acrylnitril, dat voor grote problemen zorgde. Bij de brand kwamen giftige dampen hiervan vrij en besmet bluswater kwam in de riolering terecht. Honderden mensen moesten worden geevacueerd worden. Een enkele persoon en een huisdier overleden aan de sterke samenstelling van het acrylnitryl toen ze dat inademden.

Spoor vrij maken
Met man en macht wordt er gewerkt om de trein te bergen. Het is de bedoeling dat de plek van het ongeluk 22 mei weer vrij is, waarna de reparatie aan het spoor kan beginnen. Zo moet de ondergrond van het spoor ook opnieuw gesaneerd worden, doordat er concentraties van giftige stoffen in de bodem zitten.

Urinetest
De federale regering heeft een oproep gedaan aan circa 1.250 personen om bloed en urine te laten testen. Het gaat om personen die in het ziekenhuis zijn behandeld en degenen die in de directe omgeving van de treinramp binnen een straal van 250 meter wonen. Ook hulpverleners die op de rampplek hebben gewerkt zullen een onderzoek moeten ondergaan.

Inmiddels is de concentratie van de gelekte vloeistof dusdanig laag dat er geen reden meer is tot uitstel of ongerustheid, aldus de gemeente.

Bron: Nu.nl