Kamer wil snel overleg met Mansveld over Fyra

De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk overleggen met staatssecretaris Mansveld (Spoor) over de Fyra. Het einde van de hogesnelheidstrein die door de Italiaanse bouwer Ansaldobreda is gebouwd, in opdracht van NS HiSpeed, lijkt nabij.

''Ik wil snel een debat met de staatssecretaris. Er hangt ons een strop van honderden miljoenen euro's boven het hoofd'', aldus Carla Dik Faber van de ChristenUnie maandag. De partij mist regie bij het kabinet in deze kwestie. Ook Sander de Rouwe  van het CDA vindt dat er zo snel mogelijk een debat meot gana plaatsvinden over de Fyra, en dat er niet tot 20 juni gewacht moet worden.

Hij baalt ervan dat de Kamer nog steeds niet in het bezit is van de rapporten over de Fyra, die vrijdag in België openbaar zijn gemaakt. Hij vindt het een ''enorme fout'' dat het kabinet niets meedeelt.

Niet vanzelfsprekend
De Rouwe stelt verder dat het niet vanzelfsprekend is dat de NS de kans krijgt om orde op zaken te stellen. Hij ziet graag dat de consessie voor de NS HiSpeed zal moeten worden ontboden, en dat er opnieuw een aanbesteding plaats gaat vinden, zodat andere spoorbedrijven ook mee kunnen doen om een verbinding over de HSL op te zetten.

Ook Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) wil met Mansveld praten over de alternatieven voor de Fyra. Volgens haar moet het kabinet  "zijn trots inslikken en het mislukken van de Fyra accepteren''. Farshad Bashir (SP) is van mening dat het verstandig van het kabinet zal zijn als er snel duidelijkheid zal komen. ''We lopen nu achter de feiten aan''. De D66 hoop dat er in het vragenuurtje in de Kamer, aanstaande morgen, al over wordt besproken.

VVD
Ook regeringspartij VVD wil op de hoogte worden gebracht. ''Ik wil het naadje van de kous weten'', laat Betty de Boer (VVD) weten. De PVV wil eerst alle belangrijke details boven water hebben, alvorens ze een debat willen laten plaatsvinden.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Melanie Schultz (Infrastructuur) moeten ook bij dat debat aanwezig zijn, vindt de PVV. Financiën vertegenwoordigt de Staat als enige aandeelhouder van de NS en Schultz had in het vorige kabinet de NS in haar portefeuille, deze is sinds kabinet Rutte II overgedragen naar staatssecretaris Mansveld.

Bron: Nu.nl