NS komt met alternatieven voor Fyra

De NS presenteert vrijdag een aantal alternatieven voor de uitgevallen hogesnelheidstrein Fyra aan staatssecretaris Wilma Mansveld. Mogelijk gaat de vervangende intercity tussen Den Haag en Brussel of de Thalys vaker rijden.

De NS moet daarnaast ook de juridische onderbouwing van het besluit om te stoppen met de Fyra naar de staatssecretaris sturen. Mansveld hoopt vrijdag een oordeel te kunnen geven over het besluit van de Fyra, en de vervanging daarvan. Echter is het nog niet zeker of dit gaat lukken.

Stekker uit de Fyra
Afgelopen maandag besloot de NS de stekker uit het Fyra-V250 project te trekken, gezien de trein onbetrouwbaar was. Vorige week vrijdag werd door de Belgische Spoorwegen (NMBS) de betrouwbaarheid van de V250-trein ook al 'gekraakt.'

Mansveld noemde het besluit om het V250-project te beëindigen een verstandig besluit, maar wilde eerst meer informatie voordat ze met de beslissing kan instemmen.

Vervanging
Sinds de internationale Fyra is uitgevallen rijdt er acht keer per dag een vervangende trein tussen Den Haag en Brussel, via Roosendaal. Het is de bedoeling om de frequentie op te hogen naar 16 ritten per dag, maar dat is vooralsnog niet haalbaar. Daarom wordt er nu gekeken naar een aantal van tien of twaalf keer per dag.

Bron: AD