Ansaldobreda eist inzage in drie rapporten

De juridische strijd over de Fyra-hogesnelheidstrein zet voort en vandaag vindt er een nieuwe strijd plaats. Italiaanse Fyra-bouwer AnsaldoBreda eist bij het gerechtshof in Amsterdam inzage in drie rapporten die de NS en de Belgische NMBS hebben laten maken over de mankementen van de Fyra V250.

Al eind juni spande Ansaldobreda al een kort geding aan waarin vrijgave van de rapporten werd geëist, samen met de benoeming van onafhankelijke deskundigen. Toen wees de rechter tijdens de zitting in Utrecht die eisen af, omdat er in de contracten tussen de partijen niets geregeld is over de inzet van onafhankelijke deskundigen bij een geschil.

De eis tot vrijgave van de drie rapporten hing volgens de kort gedingrechter nauw samen met de deskundigen en werd daarom ook afgewezen.

Nieuwe zitting

In deze nieuwe zitting worden de twee eisen nu los van elkaar gepresenteerd. In Amsterdam gaat het vandaag over de keuringsrapporten. Volgens advocaat Van Thiel van AnsaldoBreda zal de uitspraak binnen twee weken worden gedaan, omdat de zitting een spoedappèl is. Volgende week donderdag zal er in Utrecht een tweede rechtszaak plaatsvinden met als inzet de benoeming van onafhankelijke deskundigen.

Aangepaste Fyra V250

Daarnaast wil AnsaldoBreda met de presentatie van een aangepaste en vernieuwde Fyra V250, volgende week in Italië, laten zien dat de Fyra een goede en veilige hogesnelheidstrein is. Ook zegt het bedrijf dat ze met bewijzen komen waaruit blijkt dat de winterproblemen die geleid hebben tot het einde van de V250-inzet te wijten zijn aan de NS en NMBS, en niet aan de kwaliteit van de Fyra.


De Fyra V250 vorigjaar tijdens zijn proefdienst.
Foto: Treinenweb

Bron: NOS