Ontspoorde trein Borne weggehaald

De grindwagon die woensdag ontspoorde bij het Twentse Borne is donderdagochtend rond 6 uur van het spoor getild. Dit is door een hijskraan gebeurd, welke toegang tot het weiland kreeg via een door de genieën aangebrachte noodweg. Daarna is het gevaarte op een dieplader gezet voor transport.

De wagon wordt naar de werkplaats in Zutphen gebracht voor nadere inspectie om te kijken of de oorzaak van het ontsporen kan worden gevonden. Dat meldden spoorbeheerder ProRail en de gemeente Borne.

Berging van wagon

Vannacht hebben de genieën van de landmacht een noodweg aangelegd voor de hijskraan, om de wagon van 40 ton uiteindelijk te kunnen bergen.

De locomotief en de wagons voor het ontspoorde stel waren al weggehaald. Vijf wagons stonden nog achter de ontspoorde wagon, en worden in de loop van de ochtend weggesleept dor een wagon uit de richting van Almelo.

Pas dan zal er kunnen worden begonnen met het herstel van het spoor, wat naar verwachting ruim4 dagen kan duren. Zo worden er 6.000 dwarsliggers vervangen en worden vernielde kabels en electrische installaties vervangen. Normaal kost een dergelijke operatie 1,5 jaar voorbereidingstijd, wat nu in een week tijd moet gebeuren. Mogelijk denkt ProRail na het huren van een robot-trein die het spoor opnieuw kan aanleggen. 

Vleuten

Het ontsporingsincident is vergelijkbaar met 2009, waarbij er een goederenwagon ontspoorde tussen Vleuten en Utrecht Terwijde. Ook daar werd vijf kilometer aan spoor vernield, wat in een ruime week hersteld werd. Een robot-trein bood ook hier de uitkomst.

Bron: Nu.nl