Mansveld: "NS moet zich binnen vijf jaar verbeteren"

Als de NS  zijn prestaties op de HSL-lijn en het gewone spoor niet verbetert, dreigt de regering andere vervoerders toe te laten op delen van het Nederlandse spoor. Dat valt te lezen in een brief die staatssecretaris Wilma Mansveld de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Mansveld zond de Kamer gisteren de conclusies van een eerste onderzoek naar de wens van de Europese Commissie om het spoor verder te liberaliseren. Aan het slot van haar begeleidende brief laat de staatssecretaris doorschemeren dat de toekomst van het spoor na 2025 afhankelijk is van de manier hoe de NS de komende vijf jaar zal presteren.

Ook de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN) gisteren een onderzoek gepubliceerd naar de marktwerving op de spoor. Nu zijn alleen kleinere trajecten in de noordelijke, oostelijke en zuidelijke provincies in handen van andere vervoersmaatschappijen dan de NS. Beide rapporten concluderen dat meer er door marktwerving meer concessies op het spoor mogelijk zijn, door het in drie tot vier gebieden op te knippen, wat voor de reiziger voor- én nadelig kan zijn.

Bron: Metronieuws