Machiniste treinongeluk Amsterdam accepteert taakstraf

De machiniste van de sprinter die in april vorig jaar nabij het Amsterdamse Westerpark tegen een intercitytrein botste, gaat akkoord met een taakstraf van 120 uur. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam woensdag laten weten.

Bij het ernstige ongeval wat op zaterdag 21 april 2012 plaatsvond, kwam een vrouw om het leven, en waren er bijna tweehonderd slachtoffers gevallen.

Justitie besloot de vrouw in september strafrechtelijk te vervolgen. Het OM meende dat de machiniste niet oplettend genoeg was. Als ze niet akkoord zou gaan met de taakstraf, had ze zich moeten verantwoorden voor de rechter.

Vanwege werkzaamheden was het spoor deels buiten gebruik, en moest er gebruik worden gemaakt van een enkelspoor.

Opletten

Het OM was van mening dat de machiniste niet goed heeft opgelet, omdat ze van tevoren op de hoogte was gebracht waar ze rode seinen zou kunnen tegenkomen. ''Alhoewel zij op de hoogte was van het feit dat zij een rood sein zou tegenkomen, is zij dit rode sein gepasseerd terwijl zij beroepshalve aan het bellen was (..) Mede omdat het in acht nemen van seinen een hoofdtaak is van een machinist, zijn wij van mening dat dit haar strafrechtelijk is aan te rekenen'', stelde het OM.

Afgelopen dinsdag hield de justitie een bijeenkomst voor de slachtoffers, hierin werd er tekst en uitleg gegeven over het vervolgingsbesluit. Daar waren zo'n vijftien mensen bij aanwezig. In de trein zaten ruim vierhonderd reizigers. Een aantal redacteuren van Treinenweb zaten ook in deze trein, maar zijn per toeval enkele stations eerder uitgestapt.

Persoonlijke afweginen

Volgens de NS heeft de machiniste na beraad ervoor gekozen om geen gebruik te maken de mogelijkheid om in beroep te gaan. Dis was volgens de NS  'een zware persoonlijke afweging'.

"NS heeft alle begrip voor het standpunt van de machiniste gelet op de publiciteit en persoonlijke belasting die er bij zo’n zaak komt kijken. Tegelijkertijd blijft NS van mening dat de strafbeschikking een erg zware stap is geweest van het OM."

"Machinisten doen naar eer en geweten hun werk en geen enkele machinist rijdt ooit bewust door rood. Een ongeval met slachtoffers is één van de ergste dingen die een machinist kan overkomen en deze taakstraf gaat naar de mening van NS dan ook eigenlijk te ver."

Bron: Nu.nl