Beter OV: Extra prijsstijging NS illegaal

De extra tariefstijging van de NS per 1 januari is illegaal. Dat stelt reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV.

De voor de extra prijsstijging benodigde wijziging door staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) van de concessie van de NS had per 1 januari nog niet van kracht mogen zijn omdat de reizigersclub formeel bezwaar heeft aangetekend en de staatssecretaris daarop nog niet heeft beslist. De staatssecretaris verschuilt zich achter de mededeling dat aan de consumentenorganisaties “advies is gevraagd”, maar verzwijgt daarbij dat deze organisaties onomwonden negatief hebben geadviseerd.

De extra tariefstijging per 1 januari 2014 loopt vooruit op een verhoging van de gebruikskosten van de spoorweginfrastructuur, die echter pas op 1 januari 2015 ingaat. Reizigers die in de loop van 2014 het spoor (bijvoorbeeld wegens de zeer gebrekkige kwaliteit van het reizigersvervoer) de rug toekeren, hebben dan wel meebetaald aan extra kosten die niet voor hen zijn gemaakt.

Ook loopt de concessie van de NS op 31 december 2014 af, en is het om die reden ook niet juist om de houder van de huidige concessie geld voor te schieten voor kosten die pas in de volgende concessie zullen worden gemaakt. Voorts heeft de staatssecretaris in haar besluit tot concessiewijziging nagelaten, de kostenstijging financieel behoorlijk te onderbouwen.
 

Bron: Maatschappij Voor Beter OV