Rekenkamer wil wel informatie geven over Fyra-problemen

De Belgische instantie stopt met haar onderzoek naar de Fyra-V250 vanwege een gebrek aan transparantie bij de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS en de terughoudendheid van zowel de NMBS als de Nederlandse autoriteiten om informatie vrij te geven. Volgens een woordvoerder van de Rekenkamer berust het vermeende weigeren op een misverstand.

Voorzitter Philippe Roland van het Rekenhof schrijft dat een brief aan Kamervoorzitter André Flahaut, wat de Belgische krant De Morgen woensdag publiceerde. Volgens de voorzitter zou houden van de Rekenkamer hem hekelen, die vervolgens weigerde om nodige informatie ut te wisselen.

Een woordvoerder van de Rekenkamer van ons land kon vertellen dat die brief bij henzelf niet bekend was, maar heeft van het Belgische Rekenhof inmiddels gehoord dat de beschulding ook niet naar de Rekenkamer verwijst. In de brief zou staan dat Nederlandse ministeries problemen hebben met de uitwisseling van gegevens.

'Onderzoek naar V250-trein onmogelijk'

Volgens Roland wordt het onderzoeken van het Fyra-debacle door het Belgische Rekenhof onmogelijk gemaakt. ''De betrokken partijen willen vermijden dat iets publiek wordt gemaakt.'' Zo bleek dat ze diverse essentiele documenten zoals het aankoopcontract, de ondertekening, bankgaranties en de ingebruikstelling niet mochten worden ingezien. ''Dat heeft gevolgen voor alle delen van het onderzoek'', aldus Roland.

De NMBS geeft toe dat ze niks verbergen en dat er enig misverstand is het spel is. ''Alle documenten liggen op tafel, maar ze moeten natuurlijk in onze gebouwen blijven. We moeten extra voorzichtig zijn met al die gerechtelijke procedures.''

De Fyra V250-trein had een ruim jaar geleden Amsterdam met Brussel moeten gaan verbinden, maar de dienst werd door de vele technische gebreken aan de trein na enkele maanden geschrapt. In Nederland gaat een parlementaire enquêtecommissie het debacle onderzoeken.

Bron: Nu.nl