Weerstand tegen geluidsschermen in Deurne

Een meerderheid van de inwoners in Deurne ziet geen heil in geluiddempende schermen langs de spoorlijn, die lang hun woonplaats loopt. "Het verpest ons uitzicht en snijdt ons af van de rest van Deurne", waren veel gehoorde argumenten tijdens de informatieavond van de gemeente afgelopen week.

Voor de bijeenkomst waren er zo'n 130 bewoners er op af gekomen, om de plannen te bespreken.

Al jaren wordt er in het Brabantse dorpje gestreden tegen de geluidsoverlast vanaf het spoor. Om deze te dempen is er namens het rijk voor de gemeente een subsidie van 7 ton toegezegd om maatregelen te kunnen treffen.

Deze maatregelen bestaan uit het plaatsen van raildempers over een lengte van 7,6 kilometer, het plaatsen van een geluidswal over 4,4 kilometer en het aanpassen van woonhuizen waarbij er driedubbele beglazing wordt aangebracht. Daarvoor zijn al 56 huizen aangemerkt, maar voor de bewoners is dit niet voldoende:

"Waarom kunnen niet al onze huizen extra worden geïsoleerd, zodat we niet tegen lelijke schermen aan hoeven te kijken?", vraagt een bewoner zich af.

Onderzoek

Onlangs heeft de gemeente nog een akoestisch onderzoek laten uitvoeren naar de herrie die de treinen maken. Hieruit is gebleken dat de geselecteerde woningen in een zone staat waaruit het geluid aan de wettelijke norm -65 decibel-  voldoet. Wel is het zeker dat er geluidswering wordt aangebracht, maar dat zal echter pas naar verwachting in 2017 gaan gebeuren.

Bron: ED