Gelderland legt geld bij voor regionale treinen

Treinreizigers in Gelderland zullen voorlopig niets merken van de accijnsverhogingen voor de brandstof voor dieseltreinen. De provincie Gelderland neemt de kosten voorlopig voor haar rekening.

De provincie heeft 4 maanden geleden al een brandbrief geschreven met daarin: 'Kabinet jaagt reiziger de trein uit'. Hierin werd gewaarschuwd voor een forse vermindering van het aantal treinen in de weekenden en in de avonden op de regionale sporen in de provincie. Het zou gaan om treinen in de Achterhoek, tussen Nijmegen en Roermond, tussen Arnhem en Tiel en tussen Ede en Amersfoort.

Verkeersbudget

Het kabinet heeft de accijnsverhoging voor rode diesel niettemin gehandhaafd. Gelderland heeft nu besloten om de kosten daarvan zelf te betalen uit het bestaande verkeersbudget. Voor dit jaar, en ook voor het volgende jaar. Ook wordt er onderhandeld over een compensatie, maar daar zit nog geen schot in.

Elektrisch

De Tweede Kamer heeft staatssecretaris Mansveld na de noodkreet van de provincies gevraagd om te berekenen wat het elektrificeren van de oude diesellijnen kost. Medio dit jaar zal ze daar meer duidelijkheid over geven.

Bron: De Gelderlander