Grootschalige vernieuwing Den Bosch begonnen

De komende weken gaan er bij Den Bosch zo'n 2.000 werklieden keihard aan de slag. 24 Uur per dag werken zij samen door om de grootschalige vernieuwing van het spoor ten zuiden van de stad te realiseren. Zo zullen er sporen worden verwijderd en zullen deze opnieuw worden ingericht met als doel om in de toekomst de capaciteit van het sporennetwerk te vergroten

De werkzaamheden leveren helaas ook ongemak op voor reizigers. Na de voorbereidende werkzaamheden de komende dagen wordt in het eerste weekend werkelijk alle infrastructuur aan de zuidkant van het station verwijderd. Dit is de bovenleiding, de sporen, de rails, dwarsliggers, seinen, kabels en spoorgrind. Zo wordt bijvoorbeeld 6,5 miljoen kilo aan zand en stenen afgegraven, tot er een kale zandvlakte overblijft.

Daarna gaan 2.000 werkzielden vierentwintig uur per dag aan de slag om het sporennetwerk opnieuw te construeren. Vooral het aanbrengen van de bovenleiding is een ingewikkelde klus waarbij specialisten uit het hele land worden ingezet.

Als het werk er eenmaal op zit heeft Den Bosch een volledig nieuw spoor dat klaar is voor de toekomst. Dankzij een betere inrichting en minder wissels, is er minder kans op storingen en kunnen treinen met een hogere snelheid het station binnen rijden met ook een grote capaciteit voor treinen.

Reizigers moeten deze dagen rekening houden met een extra reistijd van 30 tot 60 minuten afhankelijk van het moment waarop u reist. Houd bij het reizen met de trein, als je via Den Bos rijdt, rekening met vertragingen en busvervoer. Zie de NS Reisplanner voor de actuele status.

Bron: ProRail