NS schrapt treinen Noord-Holland voorlopig toch niet

De Nederlandse Spoorwegen gaat het komende jaar geen treinen schrappen op het traject tussen Haarlem en Uitgeest. Dat schrijft directeur Hans Peters in een brief over de voorgenomen dienstregeling voor 2015. De spoorwegen hadden de plannen om van de intercity tussen Alkmaar en Haarlem een sprinter maken, en de sprinter tussen Amsterdam en Uitgeest schrappen.

Met het besluit van de NS ging het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (LOCOV) niet mee akkoord, en wil daarmee praten over een alternatief. Peters geeft in zijn brief aan dat de NS dat wel wil, maar dat het bedrijf hoe dan ook vindt dat verandering op de spoorlijn 'nodig' is.

De spoorwegen willen veranderingen op het traject doorvoeren vanwege de lage aantallen passagiers in de daluren. De afgelopen jaren is het nauwelijks voorgekomen dat de NS een trein wil schrappen, los gezien van één van de eerste of laatste treinen van een dag. De afgelopen jaren zouden het aantal treinreizigers steeds hoger zijn geworden.

Concessie

Door de nieuwe concessie-regels moeten er volgend jaar twee treinen per uur gaan rijden op stations gelegen aan het hoofdrailnet, waar de NS gebruik van maakt. Zo zullen er naar Arnhem en Ede-Wageningen, Breda en Dordrecht, Roosendaal en Dordrecht en Heerlen en Sittard in de daluren meer treinen moeten gaan rijden. Daarnaast wordt het nachtnet ook aangepakt met extra treinen naar Zwolle, Alkmaar, Deventer, Rotterdam, Haarlem, Dordrecht en Utrecht.

Bron: Treinreiziger