'Dennenbos' op Centraal Station Utrecht

Wanneer ProRail opkomend struikgewas tussen de sporen niet regelmatig meer zo gaan snoeien, zouden er binnen 15 jaar dennenbomen tussen de sporen groeien. Dit zegt ecoloog Floris Brekelmans. Volgens hem is deze flora op het station van Utrecht Centraal zeer bijzonder.

De ecoloog noemt het uitzonderlijk dat deze dennenbomen midden in het hartje van de Utrecht groeien, en volgens hem heeft het te maken met de zandgrond waarop Utrecht gebouwd is: "Deze grove dennen komen in deze omgeving alleen voor op de Utrechtse Heuvelrug". Als ProRail niks aan het opkomende struikgewas zou doen dan zou er volgens de ecoloog een compleet dennenbos op het spoor ontstaan.

De ecoloog vertelt verder trots dat er nog meer uitzonderlijke flora te vinden is op het station: "Hier kunnen de planten nog rustig groeien en is niet alles gecontroleerd. Je ziet hier spontaan de meest bijzondere planten.". De ecoloog noemt als idee dat er wellicht wel een rondleiding over het station kan worden gehouden langs de opmerkelijke bloemen en planten op het station, hoewel hij wel vreest dat ProRail korte metten zal gaan maken omdat ProRail de planten steeds verder afsnoeit.

Bron: Telegraaf (Utrecht)