Belgische Wetteren staat stil bij treinramp van vorig jaar

In het Belgische Wetteren is sinds zaterdag een gedenkplaat, ter nagedachtenis aan de ramp met de goederentrein vol giftige stoffen, onthuld. Vandaag is het namelijk precies één jaar geleden dat een tankwagen met hoge snelheid ontspoorde en in de brand vloog.

Bij het ongeluk moest het dorp dagenlang worden ontruimd en zijn er enkele mensen omgekomen vanwege het vrijkomen van de giftige dampen. De opruimings- en herstelacties op het spoor hebben bij elkaar een ruime maand geduurd.

De Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers en burgemeester Alain Pardaen van Wetteren waren bij de herdenking aanwezig en hielden na een korte toespraak een minuut stilte. „Ik kan u allen op het hart drukken dat alle 16 verschillende partners die u hier een jaar geleden bijstonden dagelijks werken aan alles wat we toen geleerd hebben”, zei de gouverneur in zijn toespraak.

Tijdens zijn toespraak heeft de Gouverneur toegezegd dat hij binnenkort een nieuwe stand van zaken komt na over de afwikkeling van de ramp. Zo kwamen er giftige stoffen samen met het bluswater in het grondwater en de riolering terrecht.

Bron: De Telegraaf