Storing verkeersleiding legt treinverkeer Noord-Holland deels stil

Vanwege een storing in het telecomsysteem van de treindienstleiding in Alkmaar is sinds vanavond geen treinverkeer mogelijk in een groot deel van Noord-Holland. Het treinverkeer van en naar Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen en Haarlem ligt volledig stil.

Het treinverkeer rond Amsterdam en Schiphol heeft geen last van de storing, tenzij het om treinverkeer richting Alkmaar, Hoorn of Haarlem is. De verstoring ontstond rond half zes, tijdens de avondspits.

De oorzaak is een uitval van het communicatiesysteem waarmee de treindienstleiding met de machinsten kan communiceren. Dit systeem is het GSM-R netwerk, en is op dit moment buiten werking. Om de veiligheid te waarborgen is daarom het treinverkeer tot nader order stil gelegd.

De verstoring betreft de trajecten:

  • Haarlem - Alkmaar - Hoorn
  • Zaandam - Alkmaar - Den Helder
  • Zaandam - Hoorn - Enkhuizen
  • Amsterdam Centraal - Haarlem - Leiden (er rijden wel treinen tussen Amsterdam Centraal - Schiphol - Leiden)
  • Amsterdam Centraal - Haarlem - Zandvoort

Reactie Beter OV

Maatschappij voor Beter OV heeft in een persverklaring aangegeven verbijsterd te zijn door de omvangrijke 'flauwekul-verstoring'. Volgens hen zou het uitgevallen GSM-R netwerk niet van belang te zijn als het niet werkt, en zou het treinverkeer gewoon door kunnen rijden.

"De veiligheid op het spoor wordt in ons land geregeld door borden en seinen langs de baan, meestal aangevuld met het ATB-systeem. En in noodgevallen kan een machinist ook nog het treinverkeer stilleggen door het aanbrengen van zogeheten ‘kortsluitlansen’(tussen het spoor, red.), die in iedere treincabine aanwezig zijn. Door gebruik van die lansen springen de seinen op rood en kunnen gevaarlijke situaties worden vermeden.

Bron: Treinreiziger