Franse studenten met sticker krijgen voorrang vanwege examen

Met een zesde stakingsdag achter de rug bij de Franse Spoorwegen (SNCF) moeten er nu toch echt honderdduizenden scholieren met de trein naar school om hun jaarlijkse eindexamen te maken. Om duidelijk te maken welke studenten daarom met hoogste prioriteit moeten worden vervoerd zijn er voor hen stickers gedrukt.

Volgens vervoersbedrijf SNCF zijn er 10.000 extra medewerkers ingezet om de studenten te kunnen vervoeren. Ook worden er speciale examen-treinen en bussen ingezet. Zo zijn er speciale examentreinen en -bussen ingezet, daarnaast krijgen de studenten zich zelf met een speciale sticker kunnen tonen voorrang op een plek in de treinen die op dit moment weinig rijden.

Onverantwoord

Premier Manuel Valls noemt de staking op radiozender France Info "doelloos en onverantwoord, zeker tijdens de eindexamens''. De staking die door twee vakbondspartijen is opgezet, vindt plaats vanwege de fusie van de SNCF en de spoorbeheerder RFF. Volgens het personeel zal dit extra banen gaan kosten.

Met de fusie willen beide spoorbedrijven een einde brengen aan de onderlinge rivaliteit, en willen ze dat de communicatie tussen hen zal verbeteren. Dat de communicatie tussen beide partijen voor verbetering vatbaar is blijkt uit het feit dat de SNCF vorige maand te brede treinen bestelde omdat RFF een verkeerde maat van de perrons had doorgegeven die behoorlijk verouderd was. Hiermee is het gevolg ontstaan dat vele honderden perrons nu moeten worden aangepast.

Ook moet er met de fusie een besparing van €1,5 miljard per jaar worden gezorgd, waarmee de gigantische schuld van de SNCF, van €44 miljard, moet worden beperkt..

 

Bron: Treinreiziger