ProRail voor de rechter vanwege brand op rangeerterrein Kijfhoek

Spoorwegbeheerder Prorail en exploitant Keyrail zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig aan de grote brand op het rangeerterrein bij Kijfhoek in januari in 2011, meldt RTV Rijnmond dinsdag.

Volgens het OM zouden de spoorwegbeheerders hebben gehandeld in strijd met de Wet Vervoer Gevaarlijke Stoffen en de milieuvergunning. Op verschillende punten zou het hierin zijn misgegaan met als uiteindelijk gevolg een enorme uitslaande brand op het rangeerterrein, ruim drie jaar geleden.

De wagons mochten maar met 6 kilometer per uur worden weggetrokken, maar op de avond van de brand reden de wagons vier keer zo snel. Het gevolg was dat deze op elkaar botsten met een enorme brand tot gevolg. Daarnaast stonden er ook in de omgeving van de brandende wagon ook andere wagons met ontvlambare stoffen, zoals ethanol, zwavelkoolstof en chemische resten.

Veiligheidsvoorschriften niet nageleefd

Veel veiligheidsvoorschriften werden niet nageleefd. Zo wist het personeel niet om te gaan met de situatie die ontstond toen de wagon begin te branden. Ook werden er tijdens de brand twintig wagons met brandbare lpg en stikstof niet weggereden van het terrein. Hierdoor werden ze urenlang blootgesteld aan de hitte van de brand wat een gevaar opleverde voor de omgeving. Tevens werden enkele bewoners ut de omliggende omgeving enige uren geëvacueerd uit hun woning.

Uiteindelijk hebben zowel ProRail en KeyRail zich samen met andere vervoersbedrijven hard gemaakt om de veiligheidsvoorschriften aan te scherpen. Zo is de communicatie tussen de rangeermeesters verbeterd en is er nieuwe regelgeving gekomen met betrekking tot het remmen.

Dinsdag zal de rechter zich over de zaak buigen.

Bron: Nu.nl