Gehandicapten met segway onterrecht uit trein gezet

Voor mensen met een handicap blijkt de Segway steeds vaker een goed alternatief voor de rolstoel. De Segway is in de trein normaal verboden, uitgezonderd voor gehandicapten. Conducteurs zijn daar regelmatig echter niet van op de hoogte, daardoor worden ze soms onterecht uit de trein gezet. Dat meldt het Algemeen Dagblad dinsdag.

Frans Schuijt (66) vertelt in de krant regelmatig discussie te hebben met het spoorwegpersoneel. Ook al mag hij volgens de regels zijn Segway meenemen, vaak moet hij met zijn tweewieler achterblijven op het perron omdat de conducteur de voorwaarden niet kent. Door het gebruik van een Segway heeft Schuijt geen rolstoel nodig en kan hij zonder assistentie alleen reizen.

Elke week

"Na 4 jaar reizen met de Segway kennen veel conducteurs me nu gelukkig, maar elke week kom ik er toch nog altijd eentje tegen die op zijn strepen gaat staan. Helemaal wennen doet het nooit" zegt Schuijt in het Algemeen Dagblad.Vrijdag nog moest hij op Utrecht Centraal de trein uit. "Ik legde uit dat ik in mijn recht stond, maar de conductrice weigerde de trein te laten vertrekken met mij erin." Ingeschakelde beveiligers wisten Schuijt te bewegen alsnog uit te stappen en stelden vervolgens op het perron zijn gelijk vast.

Uitzondering sinds 2008

Want alhoewel de tweewieler verboden is in de trein, geldt er sinds 2008 een uitzondering geldt voor gehandicaptenvervoer. Schuijt heeft een officiële invalidenkaart en op de stang van zijn Segway prijkt de bekende blauwe sticker met rolstoel die hij alleen onder vermelding van zijn kaartnummer bij de apotheek kon bestellen.

Schuijt is ongetwijfeld niet de enige die tegen dit probleem aanloopt, stelt Piet Kruijt, directeur van Segway Nederland in het AD. "Er zijn in Nederland 200 tot 300 mensen die een Segway als gehandicaptenvervoer gebruiken.''

Conducteurs geïnformeerd

Naar aanleiding van de berichtgeving in de krant gaat NS conducteurs deze week erop wijzen dat de Segway als gehandicaptenvervoer is toegestaan. Conducteurs krijgen via de Railpocket een bericht.

Het is niet voor het eerst dat reizigers in problemen komen doordat conducteurs de voorwaarden niet kennen. Zo werd vorige maand een prijswinnaar van de website Treinreiziger.nl uit de trein gezet omdat de conducteur de voorwaarden van het NS groepsretour niet kende. Ook toen zijn conducteurs na het incident onder andere via de Railpocket geïnformeerd over de voorwaarden.

Bron: Treinreiziger