KPN komende vijf jaar beheerder IT-diensten van NS

De Nederlandse Spoorwegen hebben na een Neurose aanbesteding een overeenkomst gesloten met telecombedrijf KPN voor het beheer van hun IT-diensten, waaronder zoals het beheer van 12.000 werkplekken, de servers en onderhoud in het datacenter waar o.a de websites van de NS geserveerd worden, de servicedesk, applicatiebeheer en de informatiebeveiliging.

Met de overeenkomst welke voortvloeit uit de aanbesteding bespaart de NS flinke kosten en kan het IT-netwerk en apparatuur worden vernieuwd, flexibeler gemaakt en worden gestandaardiseerd.

NS topman Timo Huges is verheugd over de samenwerking: “Met dit contract vernieuwen we de IT van NS waarvan onze mensen en de reiziger profiteren. Zo krijgen medewerkers de beschikking over de nieuwste werkplekken, maken wij meer gebruik van standaard services, werkplekondersteuning en ontstaat een stabielere IT-omgeving voor NS en reizigers. Verder verminderen we de kosten en het aantal toepassingen. Wij zien uit naar de samenwerking met KPN die als beste partij uit de bus kwam bij de aanbesteding die aan dit contract voorafging.”

Ook de directeur Eelco Blok van de KPN spreekt zijn enthousiasme uit over het aanbestedingsconstract die hen voor voorlopig vijf jaar gegund is:

“We zijn er trots op dat NS het vertrouwen uitspreekt in onze dienstverlening. NS en KPN zijn twee prachtige Nederlandse bedrijven met een mooie toekomst en historie. Wij gaan ons inzetten om NS te helpen een nog duurzamere, innovatievere en kostenefficiëntere IT-omgeving te creëren. Wij werkten al met NS waardoor wij de organisatie goed kennen en dat kunnen wij nu verder uitbouwen en vormgeven dankzij dit contract."

WiFi voor reizigers

Voor het draadloze WiFi-netwerk in de treinen en de stations loopt op dit moment een aparte aanbesteding. De NS heeft eerder verklaard deze twee verschillende netwerken samen te voegen. Op dit moment heeft KPN de voorzieningen voor draadloos internet op de stations in beheer, en T-Mobile in samenwerking met de NS het draadloze internet in de trein. De NS wil voor beide netwerken één telecom-leverancier overhouden.

Bron: OV Pro