Grote hinder verwacht bij staking Belgische Spoorwegen

Het internationale treinverkeer tussen onder andere Nederland en België zal op maandag 24 november en op 8 en 15 december naar verwachting ernstige hinder ondervinden van een staking van de Belgische spoorwegen (NMBS). Op de genoemde dagen zullen alle Thalys treinen vanuit Amsterdam uitvallen, evenals de Benelux naar Brussel.

Ook op 23, 7 en 14 december zullen een aantal treinen 's avonds uitvallen. Dan wordt er weliswaar niet gestaakt, maar door logistieke redenen als gevolg van de staking zullen er een aantal ritten uitvallen. Met name Thalys ritten. Ook reizigers naar Frankrijk zullen door de Belgische staking ernstige hinder ondervinden. NS International adviseert tijdens de stakingen niet van, naar of via België te reizen.

Ook op 1 december wordt er ook gestaakt maar zal naar verwachting vrijwel alleen het regionale treinverkeer hinder ondervinden. Alleen Thalys vanuit Duitsland richting België en visa versa zullen hinder ondervinden en uitvallen tussen Duitsland en Brussel. Er zal dan een staking plaatsvinden in de  provincies Namen, Luik, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. Mogelijk zal de staking ook gevolgen hebben voor de stoptrein Maastricht - Luik.

Omboeken of annuleren

Reizigers kunnen hun treinkaartje kostenloos annuleren of omwisselen via het oorspronkelijke verkooppunt. Annuleren kan tot 1 maand na de vertrekdatum. Omboeken naar een andere dag kan kostenloos tot 1 week na de oorspronkelijke reisdatum.

Reizigers wordt geadviseerd om via de reisplanner te controleren of hun trein uit zal vallen. Op deze link is ook een overzicht te vinden van treinen die naar verwachting uit zullen vallen.

Alternatief busvervoer

Weliswaar zal NS International GEEN vervangend vervoer regelen, wel kunnen reizigers zelf een alternatief regelen. Zo rijden de bussen van Eurolines, Megabus en iDBUS naar zowel België, Londen als Frankrijk. Bij iDBUS zijn er tijdens de stakingen nog tickets beschikbaar voor 15 euro per enkele reis naar Brussel en 25 euro naar Parijs.

Bron: Treinreiziger