Poortjes NS-stations nog twee jaar wijd open

Het zal nog enkele jaren duren voordat op alle belangrijke treinstations de toegangspoortjes gesloten zijn. Daardoor blijven zwartrijders en mensen die geweld plegen voorlopig nog toegang krijgen tot de stations.

Het doel van de NS is om uiteindelijk op 82 belangrijke stations de toegangspoortjes te sluiten. Op maar liefst 12 stations moeten er nog poortjes geplaatst worden. Het zou gaan om onder andere Schiphol, Groningen, Amersfoort en Utrecht. Vanaf vandaag zijn er in totaal 26 poortjes die definitief gesloten zijn, en waar reizigers nu verplicht moeten in- en uitchecken om toegang te krijgen tot het station en om deze te verlaten.

Onacceptabel

Bestuurder Wim Eilert van spoorvakbond VVMC vindt het onacceptabel dat de poortjes nog langere tijd open staan. "Dit is een belangrijk middel om zwartrijden en agressie tegen te gaan. Dat hebben onze leden onlangs massaal aangegeven." Veiligheid van medewerkers en reizigers dient volgens hem voor de NS topprioriteit te hebben. ,,Die dingen moeten daarom zo snel mogelijk dicht. Dat kan in onze optiek echt geen jaren meer duren."

Volgens NS-directeur Hans Peters is het erg ingewikkeld om de poortjes op de stations neer te zetten, wat tijd met zich meebrengt.

Voorzitter Arriën Kruyt van reizigersvereniging ROVER heeft aangegeven tegenover het AD dat hij liever de poortjes ziet verdwijnen: "De reiziger wil gemak. Het moet nog bewezen worden dat dichte poortjes meer veiligheid opleveren."

Bron: Nieuws.nl