Mansveld flink onder vuur genomen tijdens late-avond debat
Staatssecretaris Mansveld werd gisteravond tot laat in de Tweede kamer onder voor genomen door de Oppositiepartijen. Vanwege de vele financiële tegenvallers bij spoorbeheerder ProRail werd er aan haar door de partijen voor tekst en uitleg gevraagd. Het debat duurde tot na middernacht, waarbij omstreeks 1 uur 's nachts een schorsing volgde, om binnenkort verder te gaan.
Tijdens het debat steunde een meerderheid van de partijen dan ook na een urenlang debat een voorstel van D66 om een externe partij deze cijfers te laten uitzoeken. De PVV diende nog een motie van wantrouwen in, die niet gesteund werd door de andere partijen. ZIj verwachten eerst schriftelijk antwoord te krijgen van Mansveld.
Gebrekkige informatievoorziening
Mansveld kwam vooral onder vuur te liggen om de in de ogen van de oppositie gebrekkige informatievoorziening aan de Kamer. Onlangs werd bekend gemaakt dat zij een kritische rapportage niet over de financiële wanorde bij ProRail niet naar de Kamer gestuurd heeft, omdat ze 'het niet nodig vond'. Deze uitspraak verbijsterden de partijen in de Kamer.
Ook verdedigde ze de "inrichting van het model" waarbij de bedrijfsvoering van Prorail een zaak is voor de Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur van Prorail, en het ministerie hierbij als aandeelhouder slechts een toezichthoudende rol heeft. De conclusies uit de rapportages zouden ook slechts op hoofdlijnen tijdens de aandeelhoudersvergadering met het ministerie zijn gedeeld.
Aan het einde van het debat zegde de Staatssecretaris onder druk van de Kamer toe de notulen van de aandeelhoudersvergadering openbaar te maken, ondanks ze er zelf op tegen is.
Reacties uit de Kamer
Het mega-debat zorgde voor diverse onthutste reacties van Kamerleden.
D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven stelde "stomverbaasd" te zijn door de houding van Mansveld, die pas afgelopen dinsdag de hele rapportage opvroeg.
Kamerlid Liesbeth van Tongeren van Groenlinks vraagt zich af of de portefeuille niet te zwaar is voor Mansveld. Ook stelt ze dat ze zich verder niet bijzonder opstelt. Ze raadt Mansveld aan aanbevelingen uit een rapport over toezicht op zelfstandige bestuursorganen over te nemen, deze zouden ook over de spoorbeheerder gaan.
Volgens Kamerlid Betty de Boer van de VVD gaat het debat vooral over de besteding van belastinggeld: er moet meer zicht komen op de stationsprojecten.
Kamerlid Duco Hoogland van de PvdA, toonde zich tijdens het debat niet erg kritisch over zijn eigen staatssecretaris. Wel benadrukte hij dat er zowel bij het ministerie als bij ProRail verbeteringen mogelijk zijn. Ook maakt hij zich wel zorgen over de gebrek aan kennis bij de spoorvervoerder maar benadrukt wel dat er ook een hoop goed gaat.
Verbeteringen
De staatssecretaris zei dat er wordt gekeken naar verbetering van het financieel beheer, maar kon niet garanderen dat er niet meer dingen boven water komen. Om problemen actiever aan te kunnen pakken zei ze "met een andere inzet de aandeelhoudersvergadering in te gaan". "Om te voorkomen dat we hier over anderhalf jaar weer zo staan", aldus Mansveld.
Over enkele weken zal het debat een vervolg krijgen. In de tussentijd zal de de staatssecretaris de vragen van de partijen schriftelijk moeten beantwoorden. Op een later moment volgt de analyse van de cijfers, die door een externe partij zullen worden gerapporteerd.
Staatssecretaris Wilma Mansveld
Foto: Rijksoverheid