Impact werkonderbreking Amsterdam valt mee
Het treinverkeer van en naar Amsterdam is vooralsnog niet tot stilstand gekomen. Wel vallen er een aantal treinen rond de hoofdstad uit. De hinder lijkt vooralsnog mee te vallen. Een deel van het NS personeel heeft om 17:00 uur het werk onderbroken. Om 19:00 uur zijn alle NS'ers weer aan het werk gegaan.
"Het beeld is dat er nu circa tien treinen tot nu toe niet rijden als gevolg van deze actie. Wij betreuren de hinder voor reizigers" zei een woordvoerder van NS omstreeks 17:45 uur. Het meerendeel van de treinen is gewoon vertrokken. Van chaos op het station is geen sprake, meldt het ANP. Er was geen sprake van volle perrons of lange rijen voor informatiepunten.
Op een enkel traject vallen twee treinen achter elkaar uit, zoals tussen Amsterdam en Uitgeest. Ook twee Intercity Direct treinen vielen achtereenvolgens uit. Die trein heeft echter ook onder normale omstandigheden een hoge uitval, en op die trein rijdt in principe al vast personeel. Het ligt daardoor minder voor de hand dat die treinen uitvallen door de werkonderbreking.
De actie werd vrijdag aangekondigd en wordt niet ondersteund door vakbonden. De initiatiefnemers willen praten over veschillende onderwerpen. Zo is het spoorpersoneel bang dat met de nieuwe dienstregeling, die op 11 december ingaat, ook het 'rondje om de kerk' weer terugkomt. Met de term wordt bedoeld dat machinisten en conducteurs vaste routes moeten rijden.
Ook vinden ze dat de NS afspraken over de tweede conducteur op dubbeldekkers niet is nagekomen. De actievoerders hadden gerekend op een grote opkomst van "collega's uit het hele land". Die opkomst is er ook, meer dan 100 personeelsleden zijn bij het werkoverleg. De meeste zijn echter in hun eigen tijdnaar het overleg gekomen. Zo'n twintig personen hebben ook daadwerkelijk het werk onderbroken. Vakbond FNV noemde de opkomst massaal.
NS en reizigersorganisaties hadden een oproep geplaatst om de staking niet door te laten gaan. NS erkende de zorgen, maar wees er ook op dat er binnenkort een overleg staat gepland tussen het spoorbedrijf en de vakbonden om te kijken naar oplossingen. De actievoerders wilden dat overleg echter niet afwachten.
Archieffoto: Jan Oosterhuis
Bron: Treinreiziger