Vertraging door spoorlopers stijgt met 36%
Mensen die zonder toestemming langs het spoor lopen zorgen voor steeds meer vertraagde treinen. In 2014 liepen zo’n 12.000 treinen daardoor vertraging op. Inmiddels is dit met 36% gegroeid naar 16.359 vertraagde treinen. Dat blijkt uit cijfers van ProRail.
De groei is deels te verklaren doordat er steeds meer meldingen binnenkomen van spoorlopers. Dat percentage is de afgelopen 2 jaar met 12 procent gestegen tot 3105 meldingen. Maar de impact van een melding is ook gegroeid. Inmiddels zorgt een spoorloper gemiddeld voor vijf vertraagde treinen. In totaal denkt ProRail dat 1,6 miljoen reizigers te laat op hun bestemming aankwamen door de incidenten.
Volgens ProRail zijn spoorlopers vaak wandelaars, mensen die hun hond uitlaten, spelende kinderen of vandalen langs het spoor. “Ze duiken vooral op als het lekker weer is en op plekken waar recreatie en spoor elkaar tegenkomen. Denk aan natuurgebieden of een camping die naast het spoor ligt”, zegt de spoorbeheerder.
De afgelopen jaren is flink geïnvesteerd om het spoorlopen tegen te gaan. Zo is ruim 2300 kilometer aan hekwerk langs het spoor neergezet. Ook wordt er meer gecontroleerd. Wie wordt betrapt krijgt een boete van 140 euro. Toch heeft dit dus nog niet geleid tot een afname van het fenomeen. Op het publiek te wijzen op het gevaar van langs het spoor wandelen, wordt woensdag in het Spoorwegmuseum in Utrecht De Spoorloper geopend. Het is een container waarin de bezoeker met beeld en geluid ervaart hoe het is als een trein met 140 kilometer per uur langs je heen raast.
Foto: Bjarne Kosmeijer
Bron: Treinreiziger