“Hoog tijd voor landelijke regeling Geld Terug bij Vertraging”
Het is hoogste tijd voor één landelijke regeling Geld Terug bij Vertraging voor treinreizigers. Dat stelt het OV Loket in een persbericht. Treinreizigers die met meerdere vervoerders reizen kunnen nu in veel gevallen geen geld terug krijgen bij vertraging. De spoorvervoerders kijken nu alleen naar vertraging op hun eigen traject in plaats van naar de vertraging die een reiziger heeft opgelopen bij aankomst op zijn eindbestemming.
Steeds meer reizigers kunnen daardoor geen beroep meer doen op de regeling Geld Terug bij Vertraging. “We zien in Limburg bijvoorbeeld dat treinreizigers in het verleden gewoon hun vertraging konden claimen, maar dat sinds december niet meer kunnen,” zegt Annemarie den Toom van het OV Loket. Dat komt doordat Arriva de Sprinters van NS in Limburg heeft overgenomen. Als de reiziger van Arriva naar NS overstapt, of andersom, kan de reiziger geen beroep doen op Geld Terug bij Vertraging.
Het probleem bestaat al sinds de introductie van de regeling, 15 jaar geleden. Toen echter nog op beperkte schaal en in de praktijk werden claims toen niet altijd afgewezen. Inmiddels erkennen de vervoerders de problemen. Den Toom: “Van Arriva hebben we inmiddels begrepen dat NS en Arriva met elkaar in gesprek willen om te kijken naar een oplossing die voor alle treinvervoerders geldt, zodat reizigers voor de gehele vertraging gecompenseerd worden”. Tegelijkertijd melden de vervoerders nog geen concrete oplossing voorhanden te hebben. “Maar ze zijn het erover eens dat hierover nagedacht moet worden. Ik hoop dat aan het einde van dit jaar er een mooi voorstel op tafel ligt,” zegt Den Toom.
Volgens het OV Loket zijn de spoorvervoerders als eerste aan zet om tot een gezamenlijke regeling te komen. Als dat niet lukt, moet de politiek zich in gaan zetten. In de politiek lijkt steun te zijn voor het idee van het OV Loket. Tijdens de verkiezingscampagne lieten veel partijen weten het eens te zijn dat er meer regie nodig is, bijvoorbeeld voor een landelijke regeling Geld Terug bij Vertraging.
"Het zou het fijnst zijn als je maar één keer hoeft in te checken en uit te checken. Dan kunnen de regels die er zijn bij vertraging daar ook op worden aangepast," zei VVD Tweede Kamerlid Barbara Visser tijdens de campagne tegenover Treinreiziger.nl. Ook D66 vindt dat. "Niet het systeem van de vervoerders, maar het gemak voor de reiziger staat wat D66 betreft centraal. Reizigers moeten wat D66 betreft makkelijk hun geld terug kunnen krijgen. Dat geldt ook voor Geld Terug bij Vertraging." aldus Stientje van Veldhoven in maart van dit jaar.
Foto: Treinenweb
Bron: Treinreiziger