Blauwe Engel verhuisd vanwege Twents theaterspektakel
De trein De Blauwe Engel gaat zijn plek in het Spoorwegmuseum in Utrecht verlaten om een rol te spelen bij een theaterspektakel over een enorme, waargebeurde bankroof uit 1944. Plaats van handeling was en is Almelo.
Eigenlijk is de Blauwe Engel een trein van na de oorlog (1954), maar volgens het hoofd collecties van het Spoorwegmuseum Peter-Paul de Winter kan hij voor wie niet al te precies kijkt prima doorgaan voor een trein uit de oorlog. Het theaterstuk ‘Het Verzet Kraakt’ is een productie van producent Gerard Cornelisse en regisseur Jasper Verheugd. Het publiek krijgt een ‘verzetsdiner’ en vervolgens de voorstelling. ‘Het Verzet Kraakt’ wordt zeker twintig keer opgevoerd voor maximaal 1250 bezoekers per keer. De voorstelling die in augustus en september te zien is op een industrieterrein en een rangeerterrein bij het station in Almelo.
De voorstelling draait om de bankroof die op 15 november 1944 plaats vond door verzetstrijders. De verzetstrijders wilde het spoorvervoer naar het westen wilde platleggen door een staking. Om die staking te financieren werd de bank overvallen. De buit was dik 46 miljoen gulden, wat volgens Cornelisse nu 230 miljoen euro zou zijn. De Duitsers wisten het geld echter in handen te krijgen en een deel van de verzetslieden moest de heldhaftige actie met de dood bekopen.
Foto: Erik Swierstra
Bron: Treinreiziger