‘Nederlandse spoornet behoort tot de wereldtop’
In het buitenland wordt er met jaloezie gekeken naar het Nederlandse spoorwegennet. Dat stelt Graham Currie, hoogleraar internationaal openbaar vervoer aan de Universiteit van Melbourne in een interview met de Volkskrant.
De hoogleraar roemt Nederland om de hoge frequenties en tegelijk hoge punctualiteit. Currie stelt dat Nederland tot de top tien van de wereld behoort, als het om ons spoorwegsysteem gaat. “Jullie grootste kwaliteit is dat de treinen ontzettend vaak rijden. Daarin onderscheiden jullie je wereldwijd. Iemand die een blik op jullie spoorkaart werpt, is bijna geneigd te denken dat hij naar een stad kijkt. Iedere tien minuten een trein tussen verschillende steden: zulke verbindingen zijn uniek” zegt Currie tegenover de Volkskrant.
Er zijn landen die het beter doen dan Nederland. Zoals Zwitserland en Japan. “Die landen hebben de beste spoorwegennetten van het universum! Waarom zou je je daarmee vergelijken? Kijk liever naar landen als Zweden, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk, om er maar een paar te noemen. Die hebben stuk voor stuk een minder goed spoornetwerk. Er zijn inderdaad wel landen waar de treinen vaker op tijd rijden dan Nederland, maar het zijn er zeker niet veel” zegt de hoogleraar.
De treinen zijn in Nederland druk, maar volgens Currie is dat acceptabel als dat niet langer dan twintig tot dertig minuten bedraagt. “Dat laat in ieder geval zien dat de treinen vaak genoeg gebruikt worden, en dat komt weer door de hoge frequentie.”
De hoogleraar woonde overigens in 2011 een half jaar in Delft. “Toen nam ik heel vaak de trein. Ook ik moest soms staan. Overigens werden in die tijd naar mijn gevoel alle treinstations verbouwd: dat van Delft, maar ook van Rotterdam, Utrecht en Arnhem. De kwaliteit van die nieuwe stations ligt echt ongelofelijk hoog. Rotterdam Centraal is een paleis, Amsterdam Centraal een kathedraal in treinenland. Sowieso is het een actieve bedoening op de Nederlandse stations, met veel faciliteiten. Erg fijn.”
Foto: Roel Hemkes
Bron: Treinreiziger