NS introduceert bodycam voor Veiligheid & Service-medewerkers
Vandaag namen de eerste medewerkers van Veiligheid & Service (V&S) hun bodycam in ontvangst. Medewerkers kunnen deze camera inschakelen op het moment dat een ingewikkelde situatie ontstaat, zoals wanneer zij in aanraking komen met bijvoorbeeld een frequente zwartrijder.
De camera neemt beeld en geluid op. Justitie, politie en NS kunnen deze beelden - in aanvulling op de camera’s die er al zijn in treinen en op stations - gebruiken voor opsporings- en vervolgingsdoeleinden.
Marjan Rintel, directeur Operatie NS: "Als het om veiligheid gaat is ieder incident tegenover onze collega’s er één te veel. Het gebruik van een bodycam is een mooie innovatie die bijdraagt aan de veiligheid van collega’s en reizigers.
Resultaten proef
De ervaringen met bodycams in andere landen en bij de Nationale Politie zijn positief. Ook uit de proef die NS deed, voorafgaand aan de introductie, blijkt dat een bodycam bijdraagt aan het veiligheidsgevoel van reizigers en medewerkers. Uit de resultaten, van de halfjaar durende proef met 80 collega’s, blijkt daarnaast dat er sprake is van een de-escalerend effect en de bodycam een preventieve werking heeft op het gedrag van een (potentiele) overlastpleger. Ook het ruime merendeel van de reizigers (75 procent) staat positief tegenover de bodycam. Daarnaast is tijdens de proef twee keer beeldmateriaal gevorderd naar aanleiding van een incident. Deze beelden hebben bijgedragen aan het vervolgproces.
Ambassadeurs
Ricardo Verheij is een van de eerste collega’s die vandaag zijn bodycam in ontvangst nam. Hij was actief betrokken als ambassadeur bij de proef en de invoering van de bodycam: “We hebben bijvoorbeeld verschillende bodycams uitgeprobeerd en dan hebben we vooral gelet op het draagcomfort en gebruikersgemak.” In de komende maand krijgen alle 700 V&S-medewerkers hun bodycam. Ook dan staan Ricardo en de andere ambassadeurs klaar om vragen te beantwoorden van collega’s.
Maatregelen
Naast de bodycam heeft NS met de overheid een bestaand maatregelenpakket voor meer veiligheid in het openbaar vervoer. Het gaat dan om onder meer de introductie van de gebiedsagent op de 20 grote stations, extra camera's op kleinere en middelgrote stations, versneld invoeren van het stationsverbod, lik-op-stuk-beleid richting notoire overlastgevers, hulpverlening aan en opvang van verwarde personen en het versneld sluiten van de poortjes op stations. Inmiddels zijn deze op 74 stations gesloten.
Foto: NS
Bron: NS