ProRail verjaagt wild door proef met geurpalen

ProRail heeft in de landelijke omgeving bij Lochem met paaltjes een proef langs het spoor gehouden om wild bij het spoor weg te houden. Met behulp van geurpalen voorzien van een speciale geur moeten herten en reeën het hazenpad kiezen en minder langer bij het spoor 'rondhangen'.

Geurpalen langs het spoor bijvoorbeeld bij Lochem helpt wild te weren, maar de kans dat ze op het spoor blijven rondhangen is kleiner. Wel houden de geurpalen niet tegen dat wilde dieren het spoor oversteken, benadrukt ProRail. Met regelmaat worden de palen met een speciale spuitbus van een penetrante geur voorzien waar reeën en herten niet van houden. In totaal heeft de spoorbeheerder over een lengte van 750 meter 300 speciale houten paaltjes geplaatst, voorzien van een dot biologische purschuim die wordt voorzien van de hinderlijke geur.

Maatregelen

Doordat treinen steeds stiller en sneller worden, zien en horen dieren deze minder snel naderen. ProRail neemt daarom maatregelen om ook dieren zoveel mogelijk uit de spooromgeving te houden. Naast hekwerk en natuurlijk afscherming is een zogenaamde geurbarrière één van de methoden. Met de speciale lucht die voor mensen soms ruikt als een brandlucht of als een weeïge geur wil het wild niet lang in de buurt van het spoor blijven rondhangen.

Minder aanrijdingen

Bij de geurbarrière van Lochem gebeurden in het verleden enkele aanrijdingen per jaar. Sinds de start van de proef in januari 2017 staat de teller nog op nul. Doordat de meldingen ook afnemen kan het treinverkeer veel meer normale doorgang vinden. Uit de hoefafdrukken en gebaande paadjes (wildwissels) blijken reeën echter nog steeds het spoor over te steken. Voor ProRail is dat een goed teken: "Het is kortom goed nieuws voor het wild, dat vrij kan blijven bewegen in het gebied en goed nieuws voor de reiziger die veel minder hinder ondervindt als gevolg van aanrijdingen met dieren."

Foto: ProRail
Foto: Still-shot video ProRail