ProRail beboet brugspringers met een bon

Sommige jongeren kiezen spoorbruggen uit om als duikplank te gebruiken, om vervolgens een verfrissende sprong te maken. Spoorbeheerder ProRail waarschuwt dat er extra controles plaatsvinden op deze 'levengevaarlijke' bezigheid. Wie betrapt wordt zal een boete kunnen krijgen van ten minste 140 euro.

Een woordvoerder van ProRail wou tegenover het AD niet ingaan op specifieke plekken waar de waaghalzen relatief vaak opduiken. "Exacte locaties kan ik je helaas niet geven, omdat dit effect kan hebben op de pakkans", aldus de woordvoerder. "Het is namelijk erg lastig om de spoorbrugspringers te beboeten. Na enkele sprongen verdwijnen ze vaak direct, omdat ze weten dat ze illegaal bezig zijn."

Spoorlopers

De spoorbrug-springers worden hiermee behandeld als 'spoorlopers'. Dit zijn ook vaak wandelaars, mensen die hun hond uitlaten, spelende kinderen of vandalen langs het spoor. Vooral bij plekken waar sport en recreatie dicht bij het spoor bevinden overkomt het regelmatig dat er iemand zonder kwade bedoelingen langs het spoor loopt.

Machinisten kunnen hiervan schrikken, remmen en krijgen van de verkeersleiding opdracht stapvoets verder te rijden om ongevallen te voorkomen. Alle andere treinen op het traject moeten dan ook langzamer rijden, waardoor veel reizigers te laat op hun bestemming aankomen.

Vertraging

Bijna 30 procent van alle treinvertragingen, zo’n drie en een half uur per dag, wordt veroorzaakt door mensen die onbevoegd op en langs het spoor lopen. Soms raken spoorlopers gewond of vallen er zelfs doden. In de nacht van 14 op 15 juli 2017 waren er nog twee dodelijke slachtoffers te betreuren toen een trein, twee jongens die op het spoor liepen bij Elst, aanreed.

Foto: Apdency (Wikipedia)
Een goederentrein passeert de spoorbrug over het Twentekanaal tussen Almelo en Wierden
Foto: Apdency (Wikipedia)

Bron: ProRail