Enkelzijdig in- en uitchecken voorlopig van de baan
Voorlopig zal het voor reizigers niet mogelijk zijn om enkelvoudig in- en uit te checken. Een systeem die ervoor zorgt dat je kan in- en uitchecken bij elke vervoerder zou te duur zijn. Dat schrijft minister Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.
Sinds de invoering van de OV-chipkaart moeten reizigers in- en uitchecken bij de vervoerder waarmee ze reizen. Bij een overstap naar een andere vervoerder moeten ze daar opnieuw uit- en inchecken. In de Tweede Kamer bleek dat altijd al een doorn in het oog en zijn er al diverse gesprekken geweest om deze drempel te verwijderen. Ook zouden er door het in- en uitchecken per vervoerder fouten kunnen worden gemaakt doordat reizigers vergeten uit te checken bij een overstap naar een andere vervoerder, en maken ze meer kosten dan nodig is.
Nieuw systeem te duur
Een nieuw systeem waarmee er enkelzijdig kan worden in- en uitgecheckt zou bovendien erg duur zijn. In 15 jaar tijd zou het juist 90 miljoen euro meer kosten dan dat het oplevert, meldt de Staatssecretaris. Over diezelfde periode kost het 104 miljoen euro, waaronder de 'eenmalige ontwikkel- en invoeringskosten' van 22 miljoen miljoen euro, een jaarlijks terugkerend bedrag van 7,7 miljoen euro voor onder andere het onderhouden van het achterliggende technische systeem die de transacties beheert, en het bepalen van de opbrengstverdeling van de verschillende vervoerders waar er in- en uitcheckt wordt.
Deze cijfers zijn afkomstig uit een onderzoek door diverse partijen uit het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB).
Aantal gemiste uitchecks gedaald
Wel is gebleken dat tussen 2012 en 2017 het aantal 'vergeten uitchecks' met 50 procent is gedaald. Dit zou komen door het sluiten van de poortjes op stations en met vereenvoudigde mogelijkheden voor de gebruiker om het geld te restitueren. Ook bieden diverse app's tegenwoordig de mogelijkheid om een uit-check reminder te geven.
Foto: Treinenweb