NS sluit zich aan bij Plastic Pact
Donderdag heeft de NS, samen met meer dan 70 bedrijven en milieuorganisaties, het Plastic Pact ondertekend. Dit is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat om in 2025 minder plastic te gebruiken en meer plastic te recyclen. De NS heeft de ambitie om duurzaam te zijn en daar draagt ook de recycling van plastic bij.
Bij de NS wordt veel materiaal hergebruikt, waaronder de afval op stations en in treinen. Maar ook tijdens de vernieuwing van treinen en bij de werkzaamheden in de NS-werkplaatsen wordt het afval dat overblijft zoveel mogelijk gerecycled en hergebruikt.
"De ambities van NS zijn groot en het halen van deze ambities kan NS niet alleen, hiervoor zijn alle partners in de afvalketen nodig. Samen met leveranciers en afvalverwerkers zoekt NS daarom naar oplossingen om het afval te verminderen en te verwerken tot bruikbare grondstoffen.", zegt NS-woordvoerder Anne van der Wel. "Het Plastic Pact brengt partijen bij elkaar en onderschrijft de uitdagingen die komen kijken bij het in praktijk brengen van afvalambities, zoals het vergroten van de capaciteit voor nascheiding van afval, het vergroten van de vraag naar recyclaten en de communicatie rondom afvalscheiding."
Artikel gaat onder de foto verder
Initiatieven
Een voorbeeld van een initiatief dat moet helpen bij de reductie van plastic afval op stations en in treinen is de aanleg van ruim 200 watertappunten bij stations in 2019, waardoor reizigers geen plastic wegwerpflesjes hoeven te kopen. Daarnaast moedigt de NS ook het meebrengen van eigen drinkbekers aan bij de aankoop van een warme drank bij de Kiosk. Maar ook werkt NS aan een eigen herbruikbare beker, gemaakt van plastic afkomstig van stations en wordt door korting op een warme drank bij het meenemen van een eigen beker afval voorkomen. Daarnaast wordt er ook onderzoek gedaan naar een inzamelingssysteem van pet-flesjes.
De NS zet zich ook in om oude materialen te verwerken innieuwe producten. Zo zijn er door diverse bedrijven productielijnen opgezet om oude NS-materiaal duurzaam te hergebruiken. Zo zijn er 'upcycle' producten uitbracht zoals een dienblad of fotolijstje die gemaakt is van een oude vertrekstaatbord, of een tas die gemaakt is van oude treinbankbekleding.
Foto boven: NS; Foto onder: Treinenweb