Vanaf 1 juni mondkapjes verplicht en 40 procent bezetting in ov

Twee FFP-2 mondkapjes. Deze moeten zijn voorzien van een certificeringskenmerk. (Foto: Thomas van der Meer)
Twee FFP-2 mondkapjes. Deze moeten zijn voorzien van een certificeringskenmerk. (Foto: Thomas van der Meer)

Vanaf 1 juni worden mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer, en zal de bezetting worden beperkt op 40 procent. Dat heeft premier Mark Rutte woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Reizigers moeten tijdens hun reis een 'niet-medisch' mondkapje dragen. Dit zijn mondkapjes die niet gereserveerd zijn voor de zorg en dus niet voorzien zijn van een medisch certificeringskenmerk. Rutte benadrukte dat het wetenschappelijke bewijs voor het nut van de kapjes dun is. "Maar het juiste gebruik - en ik onderstreep juiste gebruik - van mondkapjes laat een beperkt positief effect zien. Het is vooral om ervoor te zorgen dat jij niet degene bent die een ander besmet", liet hij tijdens de persconferentie weten. Hierbij maakt het niet of ze aangeschaft of zelfgemaakt zijn. Wel zullen er boetes worden uitgedeeld aan mensen die geen mondkapje dragen. Het boetebedrag is momenteel nog niet bekend en zal nog uitgewerkt worden.

Ook zal vanaf die datum het openbaar vervoer weer de normale dienstregeling gaan rijden, echter zal de bezetting maximaal 40 procent zijn. Dit houdt in dat vervoerders een deel van de stoelen buiten gebruik zullen stellen. Al eerder heeft de NS een proef uitgevoerd met zes treinstellen waarin een groot deel van de stoelen met borden en stickers buiten gebruik gesteld werden.

Volgens de premier zal de versoepeling van de Corona-maatregelen enkel gebeuren als het virus op zijn retour blijft, en niet opnieuw weer opsteekt.

Mondkapjes

De drang naar het gebruik van mondkapjes was de afgelopen week erg groot omdat steeds meer OV-bedrijven, en betrokken organisaties een 'anderhalve-meter' samenleving in het openbaar vervoer niet zien zitten. Momenteel zit het niveau van het gebruik van het openbaar vervoer op 10 tot 15 procent van wat het voor de uitbraak van het virus was. Met een anderhalve-meter maatregel kan volgens Pedro Peters van de brancheorganisatie OV-NL maar een kwart van het aantal reizigers vervoerd worden vergeleken met voor het virus uitbrak.

Sinds 16 maart rijdt er veel minder openbaar vervoer in Nederland en heeft de NS het aantal treinen aanzienlijk verminderd. het kabinet waarschuwt wel dat over openbaar vervoer alleen bedoeld is voor mensen met cruciale beroepen, zoals zorgmedewerkers en hulpverleners.

Ook reizigersvereniging Rover ziet graag dat het openbaar vervoer zo snel mogelijk weer opgestart gaat worden. "Terwijl het juist zo belangrijk is dat openbaar vervoer er voor iedereen is, zoals het altijd ook geweest is. De afgelopen jaren heeft het openbaar vervoer steeds meer reizigers mogen verwelkomen. Een goede ontwikkeling, want vooral in steden is het een zeer efficiënte manier van verplaatsen", schrijft Rover-directeur Freek Bos in de Trouw.