NS-personeel maakt zich zorgen over opstarten normale dienstregeling
NS-personeel heeft hun zorgen geuit over aanstaande 1 juni, waarop het openbaar vervoer weer de normale dienstregeling gaan rijden sinds dat er vanwege de coronacrisis een basisdienstregeling gereden werd. De personeelsleden vrezen dat het extra druk in het ov zal worden.
De NS-personeelsleden hebben woensdag hun zorgen geuit tegenover premier Rutte en staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat, die een werkbezoek brachten aan Den Haag Centraal.
40 procent
Vanaf 1 juni zal het openbaar vervoer weer de normale dienstregeling gaan draaien met maximaal 40% bezetting van reizigers, die daarnaast ook verplicht een mondkapje moeten dragen. Volgens brancheorganisatie OV-NL zou het aantal treinreizigers aan het begin van de 'intelligente lockdown ' tussen de 15 en 20 procent liggen. Volgens NS-medewerkers zou het aantal treinreizigers inmiddels gestegen zijn waardoor het drukker wordt in de treinen. De afgelopen week is er in Weesp nog een trein stilgezet omdat deze te vol was, en de anderhalve-meter maatregel niet gehanteerd kon worden.
Ook Rutte en Van Veldhoven hebben tijdens hun werkbezoek benadrukt dat ook na 1 juni de trein voorlopig nog niet bedoeld is voor plezier reizen: "Het is bedoeld voor mensen die het niet kunnen missen, die ermee naar hun werk moeten", zei Rutte. "En zelfs tegen die mensen zeggen we: werk zo veel mogelijk gespreid, zodat het niet te druk wordt in bus, tram en trein."
De premier heeft gezegd dat hij er alle vertrouwen in ziet dat de situatie beheersbaar blijft: "Als je kijkt hoe het tot nu toe gaat met de beperkingen, doen we het eigenlijk best netjes in Nederland."
"Zware taak"
NS-topman Roger van Boxtel erkent dat het handhaven van de maatregelen een zware taak zal gaan worden voor medewerkers van Service & Veiligheid. Zij zullen reizigers die zich niet aan de maatregelen houden gaan beboeten met een boete die momenteel nog bepaald zal worden. Van Boxtel benadrukt dat er bij incidenten altijd snel kan worden geschakeld om de politie in te zetten.