ING: Coronacrisis zorgt voor daling van 13,5 procent in goederen- en personenvervoer

Maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus op het station (Foto: NS)
Maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus op het station (Foto: NS)

De coronacrisis heeft voor een daling van 13,5 procent gezorgd in het goederen- en personenvervoer. Dit heeft de economische kennisafdeling van de ING becijferd. Het personenvervoer speelt een grote rol in de daling omdat veel reizigers momenteel thuiswerken en het OV mijden.

De ING stelt in een rapport dat het nog jaren zal duren voordat het OV de schade van de coronacrisis te boven is. De NOW-regeling waar onder meer ov-bedrijven NS, Connexxion en Arriva gebruik van maken, dragen daar aan bij.

Wel wordt er door de analisten in 2021 een gedeeltelijk herstel verwacht. Het personenvervoer op de weg en per spoor heeft in 2020 de zwaarste klappen gehad met een terugval van 35 procent in 2020 en naar verwachting 25 procent in 2021. Het spoorgoederenvervoer heeft in 2020 met een krimp van 4 procent te maken en in 2021 wordt deze geschat op 2,5 procent. Hieruit blijkt dat het herstel van het reizigersvervoer langer zal duren.

Logistiek

Het grootste deel van de bedrijven in transport en logistiek is actief in het goederenvervoer, dat ook ruim tweederde van de omzet genereert. De coronaschok startte hier met de verstoring van toeleveringsketens en de plotselinge vraaguitval kwam daar nog  bovenop. Consumenten pasten daarnaast ook hun consumptiepatronen aan. Anders dan in het personenvervoer is de terugval echter minder groot dan verwacht. Per saldo daalt het volume met 4,5%, al zijn de uitslagen door verschuivingen tussen goederenstromen en modaliteiten op bedrijfsniveau groot.