Overheid: OV blijft voorlopig nog enkel bedoeld voor noodzakelijke reizen

FNV: Gemengde gevoelens bij eindbod NS (Foto: Rob Dammers)
FNV: Gemengde gevoelens bij eindbod NS (Foto: Rob Dammers)

De komende tijd zal er nog weinig herstel te zien zijn van het aantal reizigers in het openbaar vervoer. Afgelopen dinsdag maakte het kabinet bekend dat de huidige lockdown met nog eens drie weken verlengd wordt. Tot die tijd blijft nog steeds het advies om alleen te reizen als het echt nodig is.

Volgens premier Mark Rutte was de verlenging van de lockdown de enige mogelijkheid omdat het aantal besmettingscijfers niet snel genoeg dalen, en omdat er zorgen worden geuit over de pas ontdekte Britse variant van het coronavirus die nog besmettelijker is. Nog steeds geldt er vanuit de overheid een dringend advies om tot eind maart niet naar het buitenland te reizen. Het aantal internationale treinen is de afgelopen periode al behoorlijk verminderd waarbij de Eurostar en de Thalys momenteel maar een enkele keer per dag vertrekken.

Rustiger in OV

Voor het OV is de tweede lockdown, die sinds december geldt, een nieuwe domper. Desondanks de aangescherpte coronamaatregelen en de verlenging van de lockdown zijn er nog steeds veel financiële zorgen onder de vervoerders. Het aantal reizigers ligt momenteel driekwart lager vergeleken met voor de coronacrisis. De verwachting van vorig jaar was dat er in deze periode weer 70 tot 80 procent van het aantal reizigers vervoerd kon worden. In april moet er meer duidelijk worden over de transitieplannen die moeten laten zien hoe het openbaar vervoer in de toekomst kan overleven. Ook wordt er dan een besluit genomen over een tweede, en mogelijk versoberde, bijdrage van het rijk om het OV te kunnen blijven steunen. Branchevereninging OV-NL heeft afgelopen maand nog het kabinet opgeroepen om de vergoeding voor de vervoerders te verlengen tot eind van dit jaar.

Buitenlandse reizen

Ook voor buitenlandse reizen is veelal een negatieve coronatest nodig die maximaal 72 uur oud is. Enkel op regionale spoorlijnen is dit niet nodig. Wel stellen veel landen een verplichte quarantaineplicht na terugkeer. Op de website van de Rijksoverheid is een actueel overzicht te zien van alle maatregelen.

Thuiswerken

Tijdens de persconferentie maakte Rutte ook bekend dat het thuiswerken nog meer moet worden nageleefd. "Wat wij zien is dat veel mensen onderweg naar hun werk zijn. Het is druk op de weg en op bedrijventerreinen, een heel verschil met de lockdown in maart en april. Het heeft te maken met de verhouding tussen werkgevers en werknemers", aldus voorzitter Ruud Kuin van de  Voorzitter Nederlandse Boa Bond tegenover het ANP. Ook de twee werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland benadrukken het belang van thuiswerken tijdens deze periode: "Maak centraal afspraken met werkgevers".