Gevaarlijke situaties op spoor in 2020 licht gestegen
Het aantal gevaarlijke situaties op het spoor is in 2020 licht gestegen. Dat heeft spoorbeheerder ProRail deze week bekend gemaakt. De stijging is opvallend te noemen omdat er vanwege de coronaperiode minder treinen reden en veel mensen minder buiten waren.
Gemiddeld zijn er ongeveer 160 bijna-aanrijdingen per jaar die geregistreerd worden. Omdat het aantal nog te hoog blijft heeft ProRail een een nieuwe bewustwordingcampagne opgezet om het aantal lager te brengen.
Steeds drukker
Omdat het steeds drukker op het spoor wordt neemt volgens de spoorbeheerder ook de risico bij onveilig gedrag toe. ProRail zet onder meer boa's en camera's in om het gedrag rond een spoorwegovergang in de gaten te houden. Vaak zouden het jongeren zijn die onveilig gedrag vertonen die bedoeld zijn voor filmpjes of selfies. Zou zouden sommige jongeren niet wachten voor een rood licht als de spoorbomen sluiten. Het aantal meldingen is met 1 procent gestegen van 2505 meldingen in 2019 tegen 2530 in 2020. Daarnaast is ook het aantal incidenten waarbij iemand van een perron valt sinds 2018 verdubbeld.
Anne Zwiers, directeur overwegen bij ProRail: "Wij horen regelmatig dat jongeren gevaarlijk gedrag vertonen in de spooromgeving. Helaas gebeurt het elk jaar wel een paar keer dat zo’n gevaarlijke situatie tot een aanrijding leidt, soms zelfs met dodelijke afloop. Dit heeft enorme gevolgen voor de nabestaanden en omstanders, maar ook voor het treinpersoneel en incidentenbestrijders, die zich inzetten voor de veiligheid van personeel en passagiers. En laten we vooral niet vergeten dat ook de vele bijna-aanrijdingen leiden tot vertraging van het treinverkeer. Ik hoop dat jongeren door deze campagne zich bewust worden van het levensbelang van voorzichtigheid rond het spoor."