Speciale klimaattrein reist naar Klimaattop in Glasgow
Op 30 oktober zal er een speciale ‘Klimaattrein’ naar de Klimaattop COP26 in Glasgow gaan rijden. Bijna zes jaar na ondertekening van het Klimaatakkoord van Parijs is nog steeds meer nodig om de klimaatdoelen te halen.
De trein is een initiatief van ProRail, NS, Eurostar, Avanti West Coast en Youth for Sustainable Travel. "Zes jaar na de Klimaattop in Parijs hebben veel landen nog te weinig concrete stappen gezet om de opwarming van de aarde te beperken", zegt Mara de Pater namens Youth for Sustainable Travel. "Als we op deze voet doorgaan zal de aarde in het jaar 2100 met drie graden zijn opgewarmd, blijkt uit onderzoek van het VN-Klimaatpanel IPCC. Dat zal onder andere leiden tot een forse zeespiegelstijging en meer extreem weer, met alle gevolgen van dien.", vervolgt ze.
Delegatie
In de Eurostar zal een grote delegatie naar de Britse stad afreizen, waaronder jongeren, mobiliteitsdeskundigen, vertegenworodigers van de spoorsector en hoogwaardigheidsbekleders. Zij worden uitgenodigd om te reizen met de speciale Eurostar van Amsterdam, Rotterdam of Brussel naar Londen, waar zij zullen overstappen op een speciale gereserveerde Avanti West Coast-trein naar Glasgow. Tijdens de treinreis zullen er in de trein diverse debatten en seminars plaatsvinden die betrekking hebben op duurzaam reizen.
Sinds 2019 zijn de reizen met de Eurostar nog meer verduurzaamd doordat het spoorbedrijf de 'Plasticvrije trein' liet rijden. Hierbij zal er bij de catering geen wegwerp-plastic meer worden gebruikt. Met het milieuprogramma "Groene Reis", dat al in 2007 werd opgezet, heeft Eurostar zijn CO2 verbruik met meer dan 40% verminderd.
CO2-besparing
De trein is een duurzamer alternatief voor het vliegtuig. Voor wie met de trein naar Londen reist,
is de uitstoot van CO2 93% minder dan met het vliegtuig. Volgens berekeningen van de Eurostar gaat het totaal om circo 8,17 kilogram CO2 met de trein vergeleken met 63 kilogram door een vliegtuig.
Ondanks het duurzame karakter van de trein, gaat slecht zeven procent van alle passagiers en elf procent van alle goederen in Europa over het spoor, meldt ProRail.
Zeiltocht
Eerder in 2019 organiseerden jongeren van Youth for Sustainable Travel, in samenwerking met ProRail, al een zeiltocht naar de Klimaattop die in Chili zou worden gehouden. Nadat de top verplaatst werd naar Madrid riepen ze met succes andere jongeren in Europa op om de Klimaattop per trein te bezoeken.
De keuze om de klimaattrein te raden rijden past prima in de ambitie van het Europees Jaar van het Spoor wat in het voorjaar van start ging. Hierin wordt aandacht gevraagd voor het belang van goede en duurzame treinverbindingen.