Opvolger van ov-chipkaart wordt komend najaar beschikbaar
In het najaar wordt de nieuwe OV-Chipkaart geïntroduceerd, dat heeft Bas van Weele, programmadirecteur OV-betalen, maandag bekend gemaakt tegenover BNR. De nieuwe betaalmethode zal OV-Pay gaan heten.
De nieuwe betaaltechnologie voor reizen in het openbaar vervoer richt zich op het gebruik van de bankpas en creditcard. Hiermee zou dan in- en uitgecheckt kunnen worden. Ook kunnen reizigers straks via een smartphone in- en uitchecken.
Huidige kaart verouderd
De huidige techniek is verouderd, en de beveiliging zal volgens Weele over een paar jaar niet meer voldoen. Inmiddels is Translink al begonnen met de afbouw van de oude kaart door de app sinds vorig jaar september off-line te halen. In het verleden is de OV-chipkaart bovendien al meerdere malen gekraakt waarna er tijdens een kat-en-muis-spel uiteindelijk nieuwe kaarten zijn geïntroduceerd met moderne beveiliging.
OV-Pay
De nieuwe betaalmethode zal OV-Pay gaan heten. "Je hebt geen fysieke kaart meer nodig. Dat scheelt ook enorm in de distributie en in de productiekosten.", vertelt Weele in de radiouitzending. Zo is het straks mogelijk om met een bankpas, creditcard, smartphone of een geschikte smartwatch in- en uit te checken. Ook gebruikers van Apple Pay of Google Pay kunnen dus eenvoudig in- en uitchecken. Voor reizigers zonder abonnement zou de financiële transactie direct na het uitchecken plaats moeten vinden. Reizigers die wel een abonnement hebben zullen hiervoor een factuur gaan krijgen, iets wat ook bij NS Flex geldt.
Ook zal het nieuwe betaalsysteem de reizigers direct inzicht in de reizen en de transacties moeten geven. Momenteel zit hier vaak nog een vertraging in.
Proef
Inmiddels vinden er twee proeven met OV-pay plaats. Dit gebeurt in de bussen van Arriva in Lelystad en in de Transdev-stadsbussen in de Gooi- en Vechtstreek. Voor deelname aan de proef hoeft er vooraf geen aanmelding plaats te vinden.
Ook de NS heeft in het voorjaar tot aan de zomer van 2019 op het traject tussen Den Haag en Leiden een proef gehouden met duizend reizigers die met de bankpas op dit traject konden reizen. De deelnemers gaven toen aan dat ze positief over de proef waren. Uit de proef is gebleken dat er nog diverse technische aanpassingen nodig waren om de proef landelijk uit te rollen. Nu twee jaar later is OV-Pay dan eindelijk in zicht.
Het is de bedoeling dat later in dit jaar de OV-pay landelijk uitgerold wordt. Hiervoor moeten er 60.000 kaartlezer omgebouwd worden zodat ze ook bankpassen, smartphones en smartwatches kunnen uitlezen. "We hopen eind derde, begin vierde kwartaal, dus op zijn vroegst oktober, de nieuwe OV-chipkaart beschikbaar te kunnen stellen", zegt Van Weele in BNR Mobility.