Treinverkeer bij Lievelde gestremd geweest na boerenprotest

De protesterende boeren hebben tijdens de actie het spoor geblokkeerd en twee treinen aan de ketting gelegd. (Foto: ProRail)
De protesterende boeren hebben tijdens de actie het spoor geblokkeerd en twee treinen aan de ketting gelegd. (Foto: ProRail)

Actievoerende boeren hebben dinsdagavond het spoor bij Lievelde in de Achterhoek bezet. Daardoor konden er tot ongeveer 21:50 geen Arriva-treinen tussen Winterswijk en Vorden. De protesterende boeren hebben uit protest tegen de aangekondigde stikstofplannen twee dieseltreinen tijdens de actie tijdelijk aan de ketting gelegd en het spoor bezet met tractoren.

Arriva weet niet hoeveel reizigers getroffen zijn door de actie. Volgens de actievoerders zaten er zo'n twintig passagiers in de treinen en zijn die met een aantal elektrische Tesla's naar huis gebracht.
Arriva heeft laat weten "hartstikke veel begrip" te hebben voor het boerenprotest. "Maar dat betekent niet dat je aan onze treinen kunt komen en de veiligheid van onze mensen en onze passagiers in het geding brengt", aldus een woordvoerster. Ook spoorbeheerder ProRail noemt de actie "ontoelaatbaar" en "onverantwoord". "We zijn nog in overleg over eventuele vervolgstappen", laat een woordvoerder weten. Het is niet duidelijk of er sprake is van aangifte of een gesprek met de boeren.

"Wij willen dat de politie optreedt tegen deze gevaarlijke manier van actievoeren. De boeren hebben zichzelf, reizigers en treinpersoneel in gevaar gebracht en dat kunnen we niet tolereren. Dergelijke risico's zijn niet verantwoord. Dit moet niet meer gebeuren", hebben ProRail en Arriva gezamenlijk laten weten.

Stikstof-uitstoot

De boeren wijzen erop dat de treinen van Arriva op vervuilende diesel rijden. Met de spoorblokkade willen de boeren 'voorkomen dat de dieseltrein op het traject Lievelde-Winterswijk nog langer stikstof uitstoot in het prachtige Natura2000-gebied Korenburgerveen', zo laat actievoerende boer Henk Oonk weten.

Uit onvrede over de stikstofplannen hebben de actievoerder nog meer acties aangekondigd. Op woensdag 22 juni staat een groot landelijk protest op stapel waarbij het niet duidelijk is wat de plannen zijn.