In- en uitchecken met de bankpas levert vertraging op
De nieuwe manier van inchecken in het gehele OV waarmee de bankpas of telefoon gebruikt kan worden om te kunnen inchecken loopt vertraging op. Dat heeft programmadirecteur ov-betalen Bas van Weele tegenover het AD laten weten.
Met OV-Pay moet het mogelijk worden om met de bankpas, creditcard of smartphone overal in het openbaar vervoer in- en uit te checken. Een losse OV-chipkaart is dan niet meer nodig, hoewel deze wel blijft bestaan.
Vertraging
Aanvankelijk was het de bedoeling dat OV-Pay vanaf deze zomer landelijk geïntroduceerd zal worden. Het project zou echter vertraging hebben opgelopen. Op de website van OVpay staat nu dat er hard gewerkt wordt om ervoor te zorgen dat "iedereen in 2023 overal kan in- en uitchecken met OVpay". De organisatie zegt eerst zeker te willen weten dat alles werkt, voordat het nieuwe inchecksysteem in het hele land wordt uitgerold. Een precieze datum of moment voor de defintieve lancering wordt door OV-Pay niet genoemd.
Om betalen met een bankpas of smartphone mogelijk te maken moeten alle in- en uitcheckapparaten hier geschikt voor worden gemaakt. In het hele land zijn er 60.000 kaartlezers te vinden die moeten worden omgebouwd. Diverse kaartlezer in bussen zouden al geschikt zijn, en bij NS wordt er momenteel hard gewerkt om de poortjes en losse in- en uitcheckzuilen om te bouwen of te vervangen door een nieuwer model. Ook vond er in 2019 al een kleinschalige proef plaats waar een kleine groep deelnemers konden in- en uitchecken met de bankpas op het traject tussen Den Haag en Leiden.
Proeven
Momenteel vinden er in het gehele land negen proeven plaats, waarvan het nieuwe betaalsysteem in acht regio's in de bus wordt uitgetest bij verschillende vervoerders, en vindt er een proef plaats waarbij reizigers via GPS worden gevolg waarbij ze met hun telefoon kunnen in- en uitchecken.
In België zou een dergelijk systeem bij De Lijn al in gebruik zijn. Ook in Londen is het al lange tijd mogelijk om met bankpassen van bepaalde banken te reizen in het openbaar vervoer zonder een Oystercard, hun OV-chipkaart, aan te schaffen.