Geen treinverkeer van en naar Amersfoort dinsdag vanaf 21:00 uur
Vanaf dinsdagavond om 21:00 uur is er geen treinverkeer meer mogelijk van en naar station Amersfoort Centraal, meldt ProRail. De oorzaak ligt in de vervanging van een systeem dat de veiligheid van het treinverkeer rondom het station regelt. De NS heeft laten weten dat ze geen vervangende bussen kunnen inzetten.
Voor 22:00 uur moeten alle treinen in de omgeving weg zijn of op hun plek staan. Daarom rijdt de laatste trein uiterlijk 21:00 uur station Amersfoort Centraal binnen. Het vervangen van het systeem, waarbij ProRail niet bekend heeft gemaakt om wat voor systeem het precies gaat, betekent dat de seinen en wissels in het hele gebied niet functioneren. Daardoor kunnen de treinen in dit gebied niet rijden tijdens de vervanging.
Testen
Na de vervanging zal het nieuwe systeem uitgebreid getest worden. Daarom kan ProRail pas woensdagochtend met zekerheid zeggen of het veiligheidssysteem naar behoren werkt. Er is gekozen om de werkzaamheden al om 22:00 te laten beginnen zodat er bij eventuele problemen voldoende tijd is om de ochtendspits op woensdag niet te verstoren.
ProRail realiseert zich dat de tijdelijke stremming vervelend is voor reizigers die de laatste uren van de dinsdag niet op hun bestemming kunnen komen, maar lost zo wel een probleem op dat veelvoorkomende, onverwachte storingen verhelpt.
Rover: Recht op vervoer
Reizigersvereniging Rover heeft verbolgen gereageerd op het feit dat de NS geen vervangende bussen inzet. Ze stellen dat de NS hun reizigers niet aan hun lot kunnen overlaten. De organisatie adviseert reizigers indien mogelijk eerder op de dag te reizen, of de reis uit te stellen tot woensdag. Wie toch op dinsdagavond van, naar of via Amersfoort moet reizen, heeft volgens Rover echter wel recht op vervoer. Omdat deze werkzaamheden pas zo laat zijn aangekondigd, zijn de spoorvervoerders hiertoe verplicht.
Als het aan Rover ligt zal de NS desnoods taxi’s of kleine busjes moeten regelen, wanneer reizigers gestrand raken. Lukt dit niet, dan zou NS een hotelovernachting moeten vergoeden. Spoorvervoerders mogen een beroep doen op zelfredzaamheid, maar dat mag geen verplichting zijn. Wie zelf vervoer regelt, moet volgens Rover de volledige kosten daarvan vergoed krijgen. Ze adviseren reizigers om de bonnetjes goed te bewaren zodat deze bij NS gedeclareerd kunnen worden.