Regionale vervoerders leggen vrijdag 16 september werk neer vanwege cao-conflicten
Op vrijdag 16 september zullen er in het het hele land geen streekbussen of regionale treinen rijden. Vanwege een landelijke staking zal het streekvervoerpersoneel die dag het werk neerleggen. Dat heeft vakbond FNV woensdag bekendgemaakt.
In de aanloop van een landelijke staking zullen er ook estafettestakingen plaatsvinden in vier regionale gebieden van het land. Op 6 september wordt het werk neergelegd in Flevoland, Zuid-Holland en Zeeland, 7 september in Noord-Holland en Utrecht, 8 september in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg en als laatste op 9 september in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel.
Stakingen NS
De stakingsacties staan los van de het cao-conflict tussen de vakbonden en NS. Maar er is momenteel niet bekend of er tegelijkertijd een actie bij de NS plaats zal vinden. Nu de estafettestakingen bij NS er na vandaag opzitten is er nog geen duidelijkheid of er nieuwe acties komen en wat die acties zullen zijn. Wel is er al opgeroepen om landelijke acties te houden. De directeur van NS heeft vandaag aangegeven graag toenadering te zoeken met de bonden.
Cao-conflict regionale vervoerders
Tot de regionale vervoerders op het spoor behoren Arriva, Breng, Connexxion, Qbuzz en Keolis. Ook zijn er een aantal vervoerders die enkel bussen exploiteren. Deze partijen willen net als bij de NS staken voor een betere cao. De vakbonden van het streekvervoer hadden al in april een ultimatum gesteld aan de werkgevers, en eisen onder meer een loonsverhoging van 2,5 procent en meer vaste contracten in plaats van flexibele dienstverbanden.
Marijn van der Gaag, bestuurder van FNV Streekvervoer, zegt dat de hele OV-sctor kampt met personeelstekorten, waardoor de werkdruk hoog is en het ziekteverzuim stijgt. "In alles is te zien dat de directies van de vervoerbedrijven maar één ding voor ogen hebben: bezuinigen, bezuinigen en nog eens bezuinigen", aldus Van der Gaag. Volgens hem lijdt niet alleen het personeel daaronder, maar ook de reiziger omdat de dienstregelijk wordt uitgekleed. Hij noemt de actie vervelend, maar laat het wel zien "hoe hoog de nood is".