Ondanks cao-gesprekken toch nog regionale staking vrijdag
De FNV Spoor, VVMC en CNV hebben opnieuw regionale stakingen op vrijdag aangekondigd, omdat de vakbonden en de NS nog steeds geen akkoord hebben bereikt over een nieuwe cao. Omdat de impact daarvan groot zal zij legt de NS aanstaande vrijdag het treinverkeer in heel Nederland plat. Dat heeft het vervoersbedrijf woensdag bekend gemaakt.
"De acties zijn weliswaar regionaal, maar het actiegebied is nu groter en onze treinen en collega's rijden door heel Nederland. Kijkend naar alle opties en de ervaringen van de vorige stakingsdagen zien we geen mogelijkheid om op een verantwoorde, betrouwbare en veilige manier een dienstregeling te rijden. Dit betekent dat er vrijdag de hele dag geen treinen kunnen rijden in Nederland", laat de NS weten.
NS heeft aangegeven zich in te zetten om Schiphol Airport bereikbaar te houden, op vrijdag 9 september blijft de luchthaven bereikbaar via het traject Utrecht Centraal - Amsterdam Zuid - Schiphol Airport. Reizigers uit andere richtingen wordt geadviseerd gebruik te maken van alternatief vervoer.
Loonvoorstel
De NS noemt het buitengewoon vervelend dat reizigers opnieuw hinder zullen vinden van de acties. Vooral omdat NS de vakbonden afgelopen dinsdag een nieuw bod heeft gedaan en heeft uitgenodigd om het gesprek hierover te hervatten. De vakbonden hebben deze uitnodiging inmiddels geaccepteerd. In dat bod staat onder meer dat NS-personeel 5 procent meer loon krijgt. Verder komt er meer ruimte voor verlof en wordt er meer rekening gehouden met inflatie.
Vakbonden VVMC, FNV en CNV gaan in op de uitnodiging van de NS om opnieuw te onderhandelen over een nieuwe cao, maar hebben ook gezegd dat de stakingen doorgaan. Ook komende week zijn er stakingsacties gepland. Op dinsdag 13 september betreft het opnieuw meerdere grotere regio’s, voor donderdag 15 september staan acties gepland in Midden-Nederland, het hart van ons bedrijf. Ook voor deze dagen wordt verwacht dat de regionale stakingen grote impact zullen hebben op het NS treinverkeer in heel Nederland.