Volgende week mogelijk nieuwe stakingen op komst in regionaal openbaar vervoer
Opnieuw dreigen de vakbonden FNV en CNV met stakingen in het regionale openbaar vervoer. Ze hebben opnieuw een ultimatum neergelegd voor de werkgeversorganisatie VWOV waarin ze tot 20 februari de tijd hebben om aan de eisen te voldoen. Als er reactie uitblijft zullen er vanaf 22 februari opnieuw stakingen plaatsvinden.
De medewerkers van de regionale vervoersbedrijven hebben afgelopen week ook al het werk neergelegd omdat ze ontevreden zijn met hun arbeidsvoorwaarden. Op diverse trajecten reden en er geen treinen en bussen. Op sommige plekken, zoals bij Arriva reden er wel een beperkt aantal treinen op bepaalde dagen. De NS rijdt wel volgens de dienstregeling omdat die buiten deze cao vallen.
Maatregelen
De werknemers hebben aangegeven dat de werkdruk te hoog ligt vanwege het hoge ziekteverzuim, al zouden deze cijfers volgens de werkgeversorganisatie VWOV niet kloppen. De VWOV heeft laten weten nog open te staan om een cao met de FNV en CNV af te sluiten en mee te willen werken aan initiatieven die dit mogelijk maken. "Als de oude ultimatums van de bonden op tafel blijven liggen, zien we weinig mogelijkheden om eruit te komen", aldus een woordvoerster. "OV-bedrijven maken geen winst, de moederbedrijven maken ook geen winst."
Impasse
De vakbonden en de VWOV zijn in een impasse gekomen. De VWOV heeft aangegeven dat een salarisverhoging van 8 procent een voor één-jarige cao het hoogst haalbare was. De FNV en CNV eisen een loosverhoging van 17 procent over een jaar en een van 14 procent verdeeld over achttien maanden.
Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Vivianne Heijnen, heeft op Radio 1 laten weten dat de staking "een enorme impact heeft op de reiziger". De staatssecretaris heeft echter niet de taak om zich te mengen in de onderhandelingen. "Het is aan de werkgevers en werknemers om daar samen uit te komen." Wel kan Heijnen een bemiddelaar inzetten.