NS roept overheid op om maatregelen te nemen tegen geweldplegers
De NS wil dat de overheid maatregelen neemt tegen de stijgende overlast in haar treinen. Afgelopen jaar is het aantal incidenten tegenover NS-personeel gestegen tot 965 incidenten terwijl dit een jaar ervoor nog op 744 lag. De NS noemt de stijging onacceptabel.
Onder de incidenten vallen onder meer bedreigingen, lichamelijk geweld en het bespugen. Vorig jaar werd zo'n 13.500 keer de hulp van de politie gevraagd, in 2021 was dit 12.000 keer.
"Onze collega´s moeten op een fatsoenlijke en veilige manier hun werk kunnen doen. Voor geweldplegers is geen plek in onze treinen en op stations." zegt een woordvoerder van de NS. De aanleiding is meestal het aanspreken op huisregels en controle van het vervoersbewijs. De NS roept de overheid op om zo snel mogelijk met maatregelen te komen.
Topman NS: 'Rot geschrokken'
NS-Topman Wouter Koolmees, die sinds drie maanden het bedrijf leidt, geeft aan 'zich rot geschrokken' te zijn: "Ik heb de afgelopen maanden veel collega’s gesproken zoals conducteurs, veiligheid & service medewerkers, machinisten, servicemedewerkers, schoonmakers en de medewerkers in onze retail. Ik had de verwachting dat we het vooral zouden hebben over de dienstregeling, service aan de reiziger en praktische zaken van het werken in de trein en op het station. Maar het gaat veel te vaak over sociale veiligheid, de-escaleren en voorkomen van geweld." Hij vertelt ook dat er sprake is van schrijndende situaties onder zijn personeel.
Maatregelen NS
Het afgelopen jaar nam NS extra maatregelen gericht tegen overlast. Zo begon NS in juli met het op afstand bekijken van directe camerabeelden in treinen op specifieke trajecten met overlast. Dit wordt in de toekomst mogelijk in alle treinen. Daarnaast kan treinpersoneel sinds oktober door een nieuwe app sneller een boete uitschrijven en kan de NS-meldkamer op afstand de collega’s helpen bij hun optreden. Ook heeft de vervoerder voor reizigers stickers in de treinen opgehangen met het telefoonnummer van de veiligheidscentrale die ook bereikbaar is via Whatsapp of SMS. NS hoopt dat deze genomen maatregelen in 2023 merkbaar worden. Tot slot vinden er op stations vaker gerichte acties plaats.
Ook neemt het ov-bedrijf met in samenwerking met spoorbeheerer ProRail extra maatregelen. Zo is er eerder al een stationsingang op Nijmegen gesloten, en worden er op stations zoals Weert, Rotterdam Centraal en Amsterdam Centraal zette NS zelfs beveiligers met hond ingezet. Om de veiligheid op station Maarheeze te bewaren is er permanente ingangscontrole ingezet. Ook kijkt de NS naar maatregelen op Amsterdam.
NS roept de overheid tot maatregelen
NS wil de identiteit van geweldplegers kunnen controleren. Ondanks toezeggingen door de overheid voor toegang voor onze bevoegde veiligheidscollega’s tot het Rijbewijsregister is invoering hiervan helaas opnieuw uitgesteld. NS roept op om hier haast mee te maken. Daarnaast wil de vervoerder ook de mogelijkheid hebben om overlastgevers die zich zonder paspoort in Nederland bevinden, te kunnen identificeren. Dit ontlast de politie, voorkomt escalatie en zorgt dat personen zich moeten verantwoorden voor hun gedrag.
Daarnaast wil de NS met het ministerie, de politie en gemeentes in gesprek over criminaliteit, waarbij er sprake is van (steek)wapens en diefstal. De NS zelf heeft niet de middelen en bevoegdheid om hier tegen op te treden.