Nieuws over treinramp Voorschoten bereikt ook buitenlandse kranten

Het nieuws over het treinongeluk in Voorschoten heeft ook de buitenlandse media bereikt. (Foto: ProRail)
Het nieuws over het treinongeluk in Voorschoten heeft ook de buitenlandse media bereikt. (Foto: ProRail)

Het ernstige treinongeluk in Voorschoten heeft ook de de buitenlandse pers bereikt. Onder meer in het Verenigd Koninkrijk, België en in Duitsland wordt er geschreven over het ongeluk, maar ook in Italië, Griekenland, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Maleisië en Qatar wordt over het incident geschreven, schrijft Treinreiziger.nl.

In België wordt er door HLN ook uitgebreid aandacht besteed aan het nieuws. Zo toont deze nieuwsdienst luchtfoto's van de gecrashte trein. Ook de Duitse Bild.de schrijft over het ongeluk en kopt met: "Der Nachtzug rollte auf eine Wiese" (De nachttrein rolde een weiland in).

Een aantal media verwijzen onder meer naar het grote treinongeval van vorige maand in Griekenland. Daar kwamen 57 mensen om het leven kwamen toen een passagierstrein inreed op een goederentrein. In tegenstelling tot in Griekenland is het spoor in Nederland beter beveiligd. De afgelopen jaren is het oude, maar veilige ATB-systeem nog meer beveiligd met het ATB-vv systeem wat staat voor 'verbeterde versie'. Hierdoor kan er ook niet meer onder de veertig kilometer per uur een rood sein worden gepasseerd. Ook hebben ProRail en NS andere maatregelen aangebracht om de veiligheid te vergroten.

Bij deze botsing nabij Voorschoten lijkt het ATB-systeem er los van te staan, en zou het incident meer raakvlakken hebben met de treinbotsing bij Dalfsen van ruim zeven jaar geleden toen een trein inreed op een hoogwerker die het spoor overstak. De exacte toedracht zal door de Onderzoeksraad voor Veiligheid, Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) het Openbaar Ministerie (OM) en ProRail worden onderzocht.